Milioane de vieţi au fost salvate datorită antiretroviralelor împotriva SIDA (studiu)

(photos.com)

Milioane de vieţi au putut fi salvate în întreaga lume datorită generalizării antiretroviralelor, potrivit unui studiu publicat marţi în revista medicală britanică The Lancet cu ocazia conferinţei internaţionale privind SIDA ce are loc la Melbourne, în Australia, relatează AFP.

Un grup de cercetători de la institutul american IHME de la Universitatea din Washington a realizat cel mai amplu studiu de până acum privind Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului în lupta împotriva SIDA, malariei şi tuberculozei, potrivit revistei medicale britanice.

Punctul numărul şase al acestor obiective, adoptate în 2000 de ONU, vizează în mod specific aceste trei boli, cu obiectivul de a opri extinderea lor sau chiar de a obţine un recul, în special în ţările sărace, la orizontul anului 2015.

Cercetătorii au analizat datele privind aceste trei maladii pentru 188 de ţări şi perioada 1990-2013. Această activitate a fost finanţată de Fundaţia Bill şi Melinda Gates.

Autorul principal al studiului, dr. Christopher Murray, de la Universitatea din Washington, subliniază într-un comunicat pentru revista Lancet că s-a înregistrat o 'puternică creştere a finanţării şi atenţiei politice privind SIDA, malaria şi tuberculoza în ultimii 13 ani'.

'Cercetarea noastră demonstrează că atenţia acordată acestor maladii a avut un impact real', a spus el. 'Totuşi, rămâne mult de făcut şi aceste trei maladii au rămas o problemă majoră de sănătate în 2013', a afirmat dr. Christopher Murray.

În ceea ce priveşte SIDA, antiretroviralele care permit combaterea eficientă a virusului HIV, până la a-l face nededectabil în sânge, nu duc la o vindecare completă, dar permit prelungirea semnificativă a vieţii persoanelor infectate. La femeile însărcinate, antiretroviralele permit de asemenea prevenirea transmiterii virusului de la mamă la copil.

Potrivit studiului, utilizarea antiretroviralelor din 1996 a permis salvarea unui număr estimativ de 19,1 milioane de ani de viaţă, marea majoritate (70,3%) în ţările în curs de dezvoltare.

Conferinţa internaţională privind SIDA, organizată de Societatea Internaţională privind SIDA (Internaţional Aids Society sau IAS) reuneşte peste 12.000 de oameni de ştiinţă, experţi şi militanţi până la 25 iulie la Melbourne.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură