Milioane de yemeniţi sunt în pragul foametei, avertizează Oxfam

O mamă stă lângă fiica sa subnutrită într-un spital din capitala yemenită Sana’a, 28 iulie 2015.
O mamă stă lângă fiica sa subnutrită într-un spital din capitala yemenită Sana’a, 28 iulie 2015. (Captură Foto)

Peste 6 milioane de oameni sunt în pragul inaniţiei în Yemen, a avertizat marţi Oxfam, adăugând că lunile de război şi o blocadă asupra importurilor fac ca, în fiecare zi, cel puţin un număr suplimentar de aproximativ 25.000 de persoane suferă de foame, conform Thomson Reuters Foundation.

Unul din doi yemeniţi – aproape 13 milioane – se chinuie în prezent să găsească suficientă mâncare, a declarat Oxfam.

“În condiţiile în care taberele aflate în război continuă să ignore apelurile pentru încetarea focului, yemeniţii de rând nu au certitudinea că au de unde să-şi procure următoarea masă”, a declarat Philippe Clerc, director pentru Yemen în cadrul Oxfam.

Aproape 4.000 de oameni au fost ucişi şi peste 1,2 milioane şi-au părăsit locuinţele în cadrul unui conflict între rebelii Houthi şi forţele loiale preşedintelui exilat Abd-Rabbu Mansour Hadi. ONU a declarat că patru cincimi din populaţia ţării are nevoie de ajutor.

Oxfam a declarat că numărul oamenilor înfometaţi a crescut cu 2,3 milioane, ajungând la 12,9 milioane din luna martie, când o coaliţie condusă de Arabia Saudită, care îl susţine pe Hadi, a început să bombardeze poziţiile Houthi şi a impus o blocadă pentru a-i împiedica pe rebeli să obţină arme din afară.

“Într-o ţară care s-a confruntat mereu lipsuri alimentare, acesta este cel mai mare număr de persoane care suferă de foame, înregistrat vreodată”, a susţinut Oxfam într-o declaraţie.

Organizaţia a susţinut că blocada impusă de saudiţi a agravat criza umanitară din Yemen, care importa aproximativ 90% din alimentele necesare şi majoritatea combustibilului.

Coordonatorul ONU pentru probleme umanitare în Yemen, Johannes van der Klaauw, a declarat că peste 6 milioane de oameni se află într-o situaţie alimentară de urgenţă – etapa dinaintea foametei, conform scării folosite pe plan internaţional pentru a măsura siguranţa alimentară.

Van der Klaauw, care a vizitat Aden în weekendul trecut, a declarat că ONU speră să crească numărul ajutoarelor care sosesc în oraşul port, în condiţiile în care luptele sunt localizate acum în nordul ţării.

Coaliţia arabă a anunţat duminică noaptea un armistiţiu de 5 zile pentru a permite accesul ajutoarelor de urgenţă, dar luptele au continuat în unele locuri.

Oxfam a declarat că guvernoratul Saada din nordul ţării este cel mai afectat de lipsa alimentelor, în condiţiile în care aproape 4 din 5 oameni suferă de foame.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat marţi că 3.984 de oameni au murit în Yemen şi 19.347 au fost răniţi în perioada 19 martie – 19 iulie, conform datelor oferite de centrele medicale.

În plus, OMS a înregistrat o creştere a numărului de cazuri de febră Dengue în ţara zguduită de război, fiind raportate aproximativ 5.700 de cazuri suspecte începând cu luna martie, jumătate dintre ele fiind în Aden.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe