Mineriada din iunie '90. Ortacii care i-au zdrobit cu pumnii pe români, hrăniţi şi îmbrăcaţi de Armată

În vara lui '90, Capitala a devenit scena unor momente de groază. Asmuţiţi de însuşi preşedintele ţării, minerii s-au năpustit împotriva concetăţenilor lor din Bucureşti, rupând cu bătaia mai tot ce putea fi considerat element "reacţionar", cu alte cuvinte amtifesenist. Venirea lor a fost susţinută material de Armată, arată un document.
Mineri la mineriadă în Bucureşti
Mineri la mineriadă în Bucureşti (Epoch Times România)

În vara lui '90, asupra Capitalei se rostogolea tăvălugul minerilor. Chemaţi de Ion Iliescu, ortacii au înăbuşit în pumni şi sânge speranţa românilor de a trăi într-o ţară eliberată de comunism. La 27 de ani de la acele momente care au aruncat România în tenebre, un document declasificat de Ministerul Apărării Naţionale (MApN) arată că, din dispoziţia Guvernului, Armata i-a hrănit şi echipat pe minerii implicaţi în evenimentele din 13-15 iunie 1990.

Potrivit documentului desecretizat la cererea Parchetului General şi publicat de PressOne, prin generozitatea MApN, minerii ar fi beneficiat de hrană, apă minerală, ba chiar şi bocanci, şosete, chiloţi şi periuţe de dinţi, în valoarea 860.000 de lei (echivalentul a aproximativ 670.000 de euro în zilele noastre).

"Este vorba despre o adresă trimisă în 18 iunie 1990 prin care comandantul Serviciilor Armatei, general-maior Ioniţă Botoş, îi solicită prim-adjunctului ministrului Apărării Naţionale, generalul Vasile Ionel, să aprobe darea la scădere a unor cantităţi de alimente şi obiecte de igienă oferite civililor care "au participat la restabilirea ordinei şi liniştei în capitala ţării" între 14 şi 17 iunie 1990.

Potrivit adresei, în perioada menţionată, MApN a asigurat, din fonduri publice, hrana minerilor veniţi din Valea Jiului să "cureţe" Piaţa Universităţii: aceştia au primit conserve de carne, cârnaţi, slănină, unt, ouă, biscuiţi şi alte alimente.

În plus, MApN le-a distribuit sute de perechi de salopete, bocanci, chiloţi şi ciorapi, precum şi produse de igienă personală. Cheltuielile Ministerului s-au ridicat la valoarea totală de 866.000 de lei", arată sursa citată.

Articolul integral poate fi citit aici

Reamintim că pe 13 iunie 1990, regimul ajuns la conducerea ţării pe sângele celor ce au murit pentru a elibera România de comunism, trimitea poliţişti şi soldaţi împotriva greviştilor foamei din Piaţa Universităţii. O zi mai târziu, asupra Capitalei se rostogolea tăvălugul minerilor. Veniţi "plini de determinare" la Bucureşti, ortacii au rupt în pumni şi bătaie cam tot ce semăna a intelectual, au devastat sediile partidelor istorice.

La sfârşitul "vizitei de lucru" a minerilor, Ion Iliescu le-a mulţumit acestora frumos pentru atitudinea lor de "înaltă conştiinţă civică." Cât despre cei bătuţi de ortaci, mulţi au rămas cu sechele pe viaţă, iar alţii au emigrat, convinşi că n-are niciun rost să mai trăiască într-o ţară confiscată, unde însuşi şeful statului a asmuţit român contra român.