Mini-roboţii creaţi de MIT se deplasează cu ajutorul unui magnet (video)

Mini-roboţi delicaţi, fără componente mecanice, dar capabili să se deplaseze datorită unui flux magnetic: reprezintă noua frontieră a medicinii minim invazive.
Mini roboţi imprimaţi 3D.
Mini roboţi imprimaţi 3D. (MIT)

O echipă de oameni de ştiinţă de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) a creat mici roboţi imprimaţi 3D, care se pot mişca şi manipula cu ajutorul unor magneţi simpli, ca şi cum ar fi marionete fără fir. Roboţii au forme diferite: un inel care se închide, un tub care se zdrobeşte, o foaie care se îndoaie pe ea însăşi, etc. Există, de asemenea, o structură similară unui păianjen, capabilă să prindă obiecte mici.

Aceştia au fost realizaţi cu imprimante 3D obişnuite încărcate cu o cerneală specială în care au fost introduse particule magnetice. Un electromagnet plasat în jurul duzei de imprimare asigură că în timpul producţiei robotului toate particulele magnetice sunt orientate în aceeaşi direcţie.

Cercetătorii, aplicând câmpuri magnetice adecvate în diferite secţiuni ale robotului, reuşesc să-i schimbe poziţia. Secvenţa corectă a mişcărilor diferitelor secţiuni este astfel capabilă să dea viaţă mişcărilor complexe şi, de asemenea, fac ca structurile să se "deplaseze".

La plimbare prin corpul uman

Xuanhe Zhao, profesor la departamentul de mecanică de la MIT, sugerează că aceşti roboţi pot fi folosiţi pentru a realiza mici dispozitive biomedicale, care pot fi introduse în interiorul corpului uman. De exemplu, pot fi utilizaţi pentru a controla fluxul de sânge într-o venă sau arteră, pentru a lua probe de ţesut, pentru a transporta medicamente sau camere video mici în zone ale corpului care sunt greu de accesat cu alte tehnologii.