Ministerul Adevărului, pretutindeni. YouTube începe să „lupte împotriva teoriilor conspiraţioniste”

(Getty Images)

YouTube adoptă o nouă strategie pentru contracararea răspândirii teoriilor conspiraţioniste, a ştirilor false şi a altor elemente de dezinformare pe platforma sa.

Site-ul deţinut de Google va implementa în câteva săptămâni aşa zise „repere informaţionale”, care vor afişa texte din articole publicate de Wikipedia şi alte site-uri alături de unele videoclipuri postate pe platforma sa, a precizat marţi directorul general al YouTube, Susan Wojcicki, la Conferinţa South by Southwest (SXSW 2018), desfăşurată în Austin, capitala statului american Texas.

Wojcicki a precizat că acele „repere informaţionale” vor fi folosite doar în cazul videoclipurilor care generează „dezbateri semnificative” pe YouTube, precum aterizarea americanilor pe Lună sau chemtrail-urile (dârele chimice sau ale morţii, cum sunt numite de unii).

„Oamenii vor putea în continuare să vizioneze videoclipurile [vizate] dar vor avea acces la informaţii suplimentare, pot accesa şi vedea acele informaţii”, a susţinut Wojcicki.

YouTube a depus mari eforturi pentru a reduce răspândirea de ştiri false sau farse pe platforma sa, alimentând nemulţumirea unor politicieni şi a grupurilor care promovează drepturile mass mediei.

În special, motorul de recomandare al YouTube şi funcţia sa “autocomplete” au direcţionat utilizatorii către videoclipuri care ridică semne de întrebare.

Anul trecut, compania şi-a ajustat algoritmii pentru a promova ceea ce a descris ca fiind surse demne de încredere.

Totuşi, YouTube a înfruntat critici dure din partea unora care au afirmat că algoritmii săi sunt departe de a fi perfecţi.

După atacul armat dintr-un liceu din Parkland, Florida, YouTube a promovat un video din categoria teoriei conspiraţiei care susţinea că unul dintre supravieţuitorii atacului ar fi fost un actor plătit.

Videoclipul a devenit viral şi a fost cel mai vizualizat clip în secţiunea “trading” timp de câteva ore, înainte ca YouTube să îl şteargă în cele din urmă.

David Hogg, liceanul care a fost identificat drept un presupus „actor pentru situaţii de criză”, a declarat pentru CNN: „Nu sunt un actor pentru situaţii de criză. Sunt cineva care a fost martor la acest [atac] şi care i-a supravieţuit, şi voi continua să fac acest lucru”.

În plus, popularul canal InfoWars de pe YouTube răspândeşte deseori teorii conspiraţioniste, precum aceea că masacrul comis în decembrie 2012 la şcoala generală Sandy Hook din Newtown, Connecticut, ar fi fost înscenat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură