Ministerul de Externe al RM: Guvernul Sandu a restabilit încrederea partenerilor de dezvoltare

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE)
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) (Epoch Times România)

Restabilirea încrederii partenerilor de dezvoltare ai ţării şi reluarea asistenţei bugetare şi macrofinanciare a UE, oferită ca sprijin pentru reformele lansate de Guvernul Sandu, este elementul-cheie al Raportului de activitate a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) pentru perioada 8 iunie - 8 noiembrie 2019 prezentat în contextul moţiunii de cenzură depusă de socialişti.

MAEIE notează că Uniunea Europeană deja a oferit Republicii Moldova 54 de milioane de euro ca sprijin bugetar şi prima tranşă, de circa 30 de milioane de euro, din ajutorul macrofinanciar. De asemenea, a fost reluat la cel mai înalt nivel dialogul politic cu instituţiile internaţionale şi cele europene unde s-a promis că ţara este hotărâtă să avanseze pe calea transformării.

Printre alte realizări, sunt menţionate în Raport consolidarea dialogului politic pe dimensiunea estică, în special, cu Ucraina şi cu Federaţia Rusă; Parteneriatul strategic dintre Republica Moldova şi România şi dezvoltarea infrastructurii comune care să asigure diversificarea surselor energetice. Gazoductul Iaşi-Chişinău a trecut demult de faza unui proiect „pe hârtie”.”

„Nu în cele din urmă, pentru susţinerea cetăţenilor moldoveni din diaspora, a fost extinsă reţeaua consulară şi a fost pus în aplicare un mecanism de livrare la domiciliu a actelor solicitate”, se mai arată în raport precizându-se ca a fost deschis un consulat al Republicii Moldova la Barcelona şi a fost suplinit personalul consulatelor din Frankfurt şi din Padova.

Moţiunea de cenzură depusă de Partidul Socialiştilor împotriva Guvernului condus de Maia Sandu va fi examinată în Parlament la 12 noiembrie, începând cu ora 10:00. Tot la această oră este preconizată şi o acţiune de susţinere a Cabinetului de miniştri de la Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe