Ministerul Educaţiei poate pune în pericol evaluările din învăţământul preuniversitar - Raluca Turcan

Raluca Turcan, la conferinţa "Strategii de reformă în sistemul de educaţie, 2014 - 2020", 28 august.
Raluca Turcan, la conferinţa "Strategii de reformă în sistemul de educaţie, 2014 - 2020", 28 august. (Valeriu Antonovici)

PNL acuză Ministerul Educaţiei că este din nou în afara legii şi avertizează că ineficienţa guvernanţilor poate pune în pericol cele mai importante evaluări din preuniversitar, de clasa a VIII-a şi a XII.

Conform Legii Educaţiei Naţionale (LEN), în luna septembrie, clasele a V-a şi a IX-a trebuie să înveţe după o nouă programă şcolară. Până în acest moment, Ministerul nu a aprobat această programă, arată vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

"Noua generaţie de gimnaziu şi liceu este în pericol să fie condamnată la mediocritate. Dacă nu se aprobă noua programă şcolară, copiii de gimnaziu şi liceu vor continua să înveţe într-o Românie departe de standardele europene de performanţă, departe de cerinţele pieţei muncii. Cele mai importante evaluări din preuniversitar, de clasa a VIII-a şi a XII-a, pot fi compromise de ineficienţa guvernanţilor.", susţine Raluca Turcan.

Deputatul mai atrage atenţia că, potrivit Legii Educaţiei Naţionale, examenul de evaluare pentru clasele a VIII-a şi a XII-a, pentru generaţiile care încep anul şcolar în septembrie 2015, va conţine şi probe transdisciplinare. În acelaşi timp, matematica va fi scoasă dintre materiile obligatorii, aceasta susţinându-se doar la profilul real.

În acest context, Turcan avertizează asupra faptului că se ridică o serie de probleme care ar trebui rezolvate de urgenţă de către MEN, şi anume:

1. Ministerul Educaţiei nu a aprobat noile programe şcolare pentru clasele a V-a şi a IX-a.

2. Nu au fost formate cadrele didactice pentru a putea preda transdisciplinar, începând cu septembrie 2015.

3. Ministerul NU va avea suficient timp la dispoziţie pentru a organiza licitaţiile pentru noile manuale, iar criza abecedarelor se va repeta la gimnaziu şi la liceu.

4. Ministerul nu a alocat bani pentru noile manuale.

5. Elevii, părinţii şi profesorii sunt dezinformaţi, ignoraţi şi trataţi cu dispreţ de către MEN.

În consecinţă, deputatul PNL îi solicită de urgenţă ministrului Sorin Cîmpeanu "să respecte LEN, să asigure condiţiile pentru un învăţământ performant şi european, să nu mai proroge termenele din lege din cauza ineficienţei şi dezinteresului faţă de viitorul copiilor."

"Bunul mers al şcolii nu este opţional şi nu trebuie perturbat de schimbările şi interesele politice de la vârful Ministerului.", adaugă deputatul PNL.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne