Ministerul Muncii: Aproape un milion de români cu contracte de muncă suspendate sau încetate

Violeta Alexandru
Violeta Alexandru (Epoch Times România)

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a anunţat, luni, că aproape unui milion de români li s-au suspendat sau le-au încetat contractele individuale de muncă.

Astfel, la data de 18 mai 2020, numărul contractelor de muncă suspendate a ajuns la 578.789, principalele categorii fiind:

- 154.639 în industria prelucrătoare;

- 96.995 în comerţul cu amănuntul şi repararea autovehiculelor şi motocicletelor;

- 96.218 în sectorul hotelurilor şi restaurantelor.

Lunea trecută, numărul românilor aflaţi în şomaj tehnic era aproape dublu, adică 908.346.

De asemenea, numărul contractelor de muncă încetate a ajuns la 374.183 la data de 18 mai, principalele categorii fiind:

- 66.992 în comerţul cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor;

- 65.706 industria prelucrătoare;

- 54.226 în sectorul construcţiilor.

În urmă cu o săptămână, bilanţul Ministerului privind contractele de muncă încetate era de 337.593.

Ministerul Muncii a subliniat că prezintă aceste date pentru informarea corectă şi completă a opiniei publice, reamintind că Guvernul Orban a decis să sprijine salariaţii angajatorilor aflaţi în şomaj tehnic prin acoperirea integrală a fondurilor aferente.

Prin urmare, angajatorii care au salariaţi prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) şi pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în şomaj tehnic se vor adresa agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din judeţul în care angajatorul are sediul social.

În ceea ce priveşte celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), acestea se vor adresa agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială din judeţul în care au înregistrat activitatea.

Întreaga comunicare între solicitanţi şi instituţiile vizate, respectiv solicitările şi depunerea documentelor, se face prin poşta electronică. Mai multe informaţii sunt disponibile în paginile de internet ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, respectiv Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie