Ministerul rus de Externe critică planurile NATO pentru Europa de Est

După ce NATO a anunţat noi planuri pentru a-şi extinde prezenţa militară în estul Europei, Kremlinul a contraatacat, susţinând că mişcarea alianţei vestice reprezintă o ameninţare la adresa Rusiei şi că va duce la destabilizarea regiunii.
Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe. (Captură Foto)

Planurile NATO de a-şi amplifica prezenţa militară în apropierea graniţelor Rusiei periclitează securitatea şi stabilitatea din Europa, a declarat Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri.

“Nu înţelegem motivul pentru o astfel de acţiune. Presupunem că [acţiunea plănuită de] NATO ameninţă Rusia şi de asemenea periclitează securitatea şi stabilitatea în Europa”, a precizat Zaharova.

Miniştrii apărării din statele NATO s-au întâlnit miercuri la Bruxelles pentru a discuta despre o extindere a prezenţei militare în ţările baltice şi cele din centrul şi sudul Europei, a raportat agenţia de ştiri Interfax.

“Prezenţa consolidată în partea estică a Alianţei noastre”, aşa cum s-a exprimat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, urmăreşte să “clarifice faptul că un atac împotriva unui aliat este un atac împotriva tuturor aliaţilor şi că alianţa, ca un întreg, va răspunde”.

Detaliile depline ale prezenţei militare mai ample în Est încă nu au fost dezvăluite, dar vor fi probabil finalizate până la Summitul NATO din Varşovia din luna iulie. Planul prevede forţe multinaţionale staţionate în ţările est-europene ale NATO prin rotaţie. În acelaşi timp, un contingent mai mare, de răspuns rapid, va fi făcut disponibil în altă parte a Europei.