Ministerul Sănătăţii face OUG dintr-un proiect al tehnocraţilor vizând asistenţa medicală comunitară

Elaborat de tehnocraţi pentru a fi îngropat apoi de Senat, proiectul de lege privind dezvoltarea asistenţei medicale comunitare e făcut acum Ordonanţă de Urgenţă de Guvernul Grideanu. Motivul? Banii europeni...
Florian Dorel Bodog
Florian Dorel Bodog (bihon.ro)

Guvernul Grindeanu a aprobat luni un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind dezvoltarea asistenţei medicale comunitare şi pentru asigurarea accesului persoanelor din categorii vulnerabile la servicii medico-sociale. Prevederile din ordonanţa Grindeanu sunt preluate dintr-un proiect de lege aprobat de Guvernul Cioloş pentru a fi tras pe linie moartă ulterior de Senat.

Potrivit Hotnews, proiectul de lege al tehnocraţilor a fost aprobat în octombrie 2016 şi transmis Senatului care, pe 27 decembrie a clasat proiectul. Acum, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat că a preluat reglementările din proiectul de lege, iar urgenţa este motivată de faptul că acestea reprezintă condiţionalitate ex-ante pentru accesarea fondurilor europene. Mai exact, în absenţa ordonanţei ar fi imposibilă accesarea lansării apelurilor de proiecte programate în cadrul POR şi POCU, care însumează aproximativ 355 milioane euro pentru finanţarea intervenţiilor din domeniul serviciilor comunitare integrate, se mai arată în comunicat.

Ce prevede ordonanţă

Ordonanţa de Urgenţă reglementează organizarea, funcţionarea şi finanţarea asistenţei medicale comunitare la nivelul comunelor, oraşelor şi sectoarelor municipiului Bucureşti şi prevede înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea centrelor comunitare integrate. Beneficiari ai serviciilor de asistenţă medicală comunitară vor fi, conform proiectului, în special persoanele vulnerabile din punct de vedere medical sau social, cu accent pe populaţia din mediul rural şi grupurile vulnerabile (persoane cu nivel economic sub pragul sărăciei, aflate în şomaj, cu afecţiuni cronice, cu risc de excluziune socială etc).

Finanţarea cheltuielilor de personal pentru asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari, precum şi cheltuielile determinate de aplicarea standardelor minime de dotare urmează să fie asigurate din transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale, prin bugetul Ministerului Sănătăţii.

Articolul integral poate fi citiţi aici