Ministerul Sănătăţii, semnal de alarmă: "Orice concesie se traduce prin mai multe îmbolnăviri"

Deşi bolile legate de fumat sunt în scădere vizibilă, parlamentarii discută din nou modificarea legii astfel încât aceasta să fie mai permisivă, atrage atenţia Ministerul Sănătăţii condus de Vlad Voiculescu, care se declară împotriva intenţiei legiuitorilor în acest sens.
Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că a scăzut numărul îmbolnăvirilor care au legătură directă cu fumatul ca urmare a aplicării Legii pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun şi respinge, prin urmare, orice tentativă de modificare a actualului cadrul legislativ în sensul opus acestor prevederi, reiese dintr-un comunicat remis joi de instituţia condusă de Vlad Voiculescu.

"Dacă urmărim datele statistice, vedem că 1.993 adulţi şi 708 copii nu au mai necesitat spitalizare pentru o acutizare a unei boli provocate sau agravate de fumat în 2016, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015. Implementarea legii a fost singura schimbare semnificativă produsă în acest interval, deci putem considera în mod rezonabil că îmbunătăţirea este în directă legătură cu aplicarea legii. Acest fenomen s-a înregistrat şi în alte ţări în care s-au aplicat măsuri ferme de reducere a fumatului în spaţii publice", a declarat Vlad Voiculescu.

Datele oficiale furnizate de Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar, citate de Ministerul Sănătăţii, arată că implementarea legii care interzice fumatul în spaţiile publice a condus la scăderea numărului de externări pentru boli atribuibile fumatului în 2016 versus 2015, ceea ce se traduce prin mai puţine îmolnăviri acute provocate de tutun.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în perioada martie-august 2016 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015 s-au înregistrat mai puţine cazuri externate:

1. cu 5,4% (1.267 cazuri) mai puţine cazuri pentru adulţii spitalizaţi pentru boli ischemice coronariene;

2. cu 11,5% (88 cazuri) mai puţine cazuri pentru adulţii spitalizaţi pentru accident vascular cerebral;

3. cu 1,7% (638 cazuri) mai puţine cazuri pentru adulţii spitalizaţi pentru exacerbare a bronhopenumoniei obstructive cronice sau astm;

4. cu 5,4% (708 cazuri) mai puţine cazuri pentru copiii spitalizaţi pentru exacerbare a astmului sau pentru o infecţie acută de căi respiratorii superioare (IACRS).

Aceste informaţii vin în contextul în care, în aceste zile, parlamentarii discută din nou modificarea legii antifumat, prin care se încearcă redefinirea "spaţiului public închis" şi "spaţiul închis de la locul de muncă" şi se propun excepţii care permit, în realitate, să se fumeze în spaţiile destinate petrecerii timpului liber dar şi la locul de muncă.

Ministerul Sănătăţii respinge orice modificări care fac mai permisivă legea antifumat şi atrage atenţia că orice concesie se traduce prin mai multe îmbolnăviri.

"Propunerea nu numai că nu răspunde obligaţiei statului de a lua măsuri pentru protejarea sănătăţii cetăţenilor, ci este un pas înapoi enorm faţă de standardele de protecţie a sănătăţii stabilite de actuala lege, ba chiar faţă şi de prevederile vechii legi. După cum a stabilit şi Curtea Constituţională prin decizia nr. 29/2016, actuala formă a legii asigură dreptul fundamental la sănătate al adultului şi copilului", se precizează în comunicatul Ministerului Sănătăţii.