Miniştri britanici demisionează după ce au votat împotriva guvernului. Theresa May ar putea pierde funcţia

Theresa May
Theresa May (Carl Court/Getty Images)

Theresa May s-a confruntat cu trei demisii consecutive din Cabinet în interval de o oră, după ce parlamentarii l-au sfidat pe premierul britanic şi au acţionat împotriva “whip”-ului guvernamental (parlamentar responsabil de menţinerea coeziunii partidului şi asigurarea disciplinei în rândul membrilor săi), potrivit express.co.uk.

Alistair Burt, ministrul de de stat pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, aparent a fost primul care a votat împotriva whip-ului şi, potrivit rapoartelor, a demisionat din Cabinetul lui May. După Burt, a urmat subsecretarul de stat pentru afaceri şi industrie Richard Harrington, care şi-a publicat scrisoarea de demisie pe contul său de Twitter. Celor doi oficiali li s-a alăturat Steve Brine, subsecretar de stat pentru sănătate publică. În scrisoarea de demisie, Harrington a acuzat guvernul că “se joacă cu viaţa şi mijloacele de trai ale marii majorităţi a cetăţenilor din această ţară”.

Ştirile că May a pierdut trei dintre cei mai apropiaţi miniştri din cauza modului în care a gestionat Brexitul au fost confirmate de o serie de mesaje postate pe Twitter de redactorul politic al BBC, Laura Kuenssberg.

Kuenssberg a notat că cei trei miniştri au demisionat pentru a putea vota în favoarea amendamentului Letwin în Camera Comunelor.

Astfel, premierul May a suferit o nouă lovitură după ce parlamentarii au votat luni seară în favoarea unui amendament privind preluarea controlului ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Membrii Parlamentului au votat cu 329 de voturi pentru şi 302 amendamentul propus de Sir Oliver Letwin de a permite parlamentarilor să preia controlul, miercuri, asupra agendei parlamentare şi a participa la voturi orientative pentru a determina alte căi alternative în procesul Brexitului.

30 de parlamentari s-au revoltat împotriva guvernului şi au votat în favoarea amendamentului, inclusiv George Freeman, Dominic Grieve, Nicky Morgan, Damian Green şi Justine Greening.

Votul de luni seară reprezintă o nouă înfrângere majoră pentru May, în condiţiile în care viitorul său atârnă de un fir după o lovitură în cadrul Guvernului de a o înlătura din funcţia de premier.

Anterior, May a recunoscut că acordul pentru Brexit nu va fi supus celui de-al treilea vot al Parlamentului, deoarece nu dispune de suficient sprijin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe