Miniştrii arabi de externe aprobă înfiinţarea unei forţe militare comune

Rebeli Houthi îşi flutură armele în apropiere de capitala Yemenului, Sana’a.
Rebeli Houthi îşi flutură armele în apropiere de capitala Yemenului, Sana’a. (Captură Foto)

Miniştrii arabi de externe s-au întâlnit joi în Egipt pentru a aproba un proiect de rezoluţie în vederea formării unei forţe militare comune, cu scopul de a contracara ameninţările tot mai mari la securitatea regională.

Acordul a fost semnat după ce Arabia Saudită a lansat o operaţiune militară împotriva rebelilor şiiţi Houthi ce ameninţă guvernul din Yemen, în condiţiile în care cinci state din Golf au afirmat că îl vor proteja pe preşedintele yemenit Abedrabbo Mansour Hadi.

Conform televiziunii publice saudite, Riadul a anunţat că 100 de avioane participă la această operaţiune militară numită “Fire Storm”. Aproximativ 150.000 de soldaţi au fost desfăşuraţi în Yemen.

Ambasadorul saudit în SUA, Adel al-Jubeir, a declarat reporterilor din Washington că operaţiunea Fire Storm, care implică peste 10 ţări, urmăreşte “să protejeze şi să susţină guvernul legitim al Yemenului şi să împiedice mişcarea radicală Houthi să preia controlul asupra ţării.”

Un alt scop al operaţiunii de joi este acela de a reduce influenţa iraniană în propria lor ogradă fără a dispune de susţinerea militară directă a americanilor, conform Yahoo News.

“Miniştrii arabi au căzut de acord asupra adoptării unui principiu important, adică formarea unei forţe militare arabe comune”, a declarat Nabil El-Araby, secretar general al Ligii Arabe, după întâlnirea desfăşurată în staţiunea egipteană Sharm El-Sheikh.

“Sarcina acestei forţe va fi intervenţia militară rapidă în cazul ameninţărilor înregistrate la adresa securităţii naţiunilor arabe”, a susţinut El-Araby, adăugând că această rezoluţie este “istorică”.

Proiectul de rezoluţie va fi prezentat liderilor arabi în cadrul summitului lor din 28-29 martie din Egipt.

Vineri, avioanele de luptă au atacat două districte din provincia Saada, fief al miliţiilor houthi. Raidurile au vizat o piaţă din Kataf al-Bokaa, din nordul provinciei Saada, 15 persoane fiind ucise sau rănite. De asemenea, o altă ţintă a atacurilor a fost districtul Shada.

Televiziunea egipteană a raportat anterior că miniştrii arabi de externe i-au cerut lui El-Araby să se coordoneze în decurs de o lună cu şefii de stat major ai armatelor arabe pentru a începe formarea unei forţe comune.

Ideea unei armate comune a fost promovată prima dată de preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi. Dar, în contextul în care cele 22 de state arabe au deseori viziuni diferite asupra modului în care ar trebui abordate şi rezolvate crizele, apelurile trecute pentru o forţă comună nu au dus la rezultate tangibile, adaugă Yahoo News.

Pericolele pe care le înfruntă regiunea poate că nu au fost niciodată mai evidente. Conflictele se intensifică în Yemen şi Libia iar războiul civil din Siria intră în cel de-al cincilea an.

Militanţii grupului jihadist Statul Islamic au capturat porţiuni mari de teritorii în Irak şi Siria şi a declanşat formarea de grupuri afiliate pe cuprinsul Lumii Arabe.

În acelaşi timp, Statele Unite şi alte puteri majore urmăresc să încheie un acord nuclear final cu Iranul, într-un proces care îngrijorează mulţi lideri arabi suniţi nemulţumiţi de creşterea influenţei Iranului şiit în regiune.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe