Ministrul Culturii nu ia notă de trecere la "Cultură": “Nu aveţi nicio scuză că sunteţi atât de limitat”

Gigel-Sorinel Ştirbu
Gigel-Sorinel Ştirbu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Deputatul PNL Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor, i-a reproşat, luni, ministrului interimar al Culturii, Daniel Breaz, că are probleme cu memorarea şi că nu ştie care sunt obiectivele incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO din ţara noastră.

“Habarnistul Breaz loveşte din nou. Am aflat cu stupoare, în acest sfârşit de săptămână, că ministrul Culturii, dl. Breaz, nu are habar nici măcar despre care sunt obiectivele incluse în lista patrimoniului mondial UNESCO din România. Ce-i drept, sunt şi multe: şase situri culturale şi două situri naturale, iar în Patrimoniul Cultural Imaterial se mai numără şapte elemente, obiceiuri şi manifestări ale tradiţiei româneşti”, a precizat deputatul PNL într-un comunicat de presă publicat pe Facebook.

Criticile la adresa lui Breaz au fost făcute după ce acesta a arătat că nu este la curent cu faptul că “Cimitirul Vesel” de la Săpânţa nu este inclus pe respectiva listă – lucru pe care ar fi trebuit să îl ştie, în calitate de ministru, dacă tot a decis să discute despre el.

“Într-o postare pe care acesta a făcut-o sâmbătă, pe pagina sa pe o reţea de socializare, ministrul, mândru nevoie mare, relatează faptul că a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanţi ai sectorului cultural din judeţul Maramureş şi că a efectuat vizite la instituţii de cultură, monumente istorice şi la “Cimitirul Vesel” de la Săpânţa, despre care spune el că face parte în prezent din obiectivele de patrimoniu mondial UNESCO. Domnule ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale, cu părere de rău, pentru că nu ştiţi nici măcar atâta lucru, vă aduc la cunoştinţă că “Cimitirul Vesel”, deşi faimos pentru crucile mormintelor viu colorate şi picturile naive reprezentând scene din viaţa şi ocupaţia persoanelor înhumate acolo, acest inedit cimitir pe care dvs. l-aţi vizitat NU face parte din lista patrimoniului mondial UNESCO din România”, a adăugat preşedintele Comisiei pentru cultură.

Nu în ultimul rând, Ştirbu îi reproşează ministrului Breaz că nu este capabil să memoreze “şase situri culturale şi două situri naturale pe care Patrimoniul mondial UNESCO din România le include în prezent în lista sa”, în pofida faptului că ţara noastră are totuşi o “listă atât de restrânsă a obiectivelor înscrise în patrimonial mondial UNESCO”.

“Domnule Breaz, daţi dovadă de incultură şi ignoranţă şi este impardonabil, în calitatea dvs. de ministru al Culturii să publicaţi informaţii false pe una dintre cele mai populare reţele de socializare din lume. În loc să staţi pe Facebook, cred că v-ar prinde mai bine să daţi un scurt telefon la Direcţia Patrimoniu din cadrul Ministerului Culturii şi să vă puneţi la punct cu lucruri pe care ar fi bine să le cunoaşteţi, având în vedere faptul că vă aflaţi la conducerea acestui minister, de aproape un an de zile şi sunteţi plătit pentru asta din banii cetăţenilor care au anumite aşteptări de la dvs. Şi mă gândesc că dacă ştiţi de Facebook, aţi auzit şi de Wikipedia, doar trebuie să vă preocupe, domnule ministru”, a mai afirmat deputatul PNL.

În încheiere, Gigel Ştirbu îi transmite ministrului Breaz că ar fi fost de înţeles dacă ar fi făcut o astfel de gafă în cazul în care ar fi ocupat aceeaşi funcţie în Italia sau Spania - ţări care au înscrise zeci de obiective pe lista patrimoniului mondial UNESCO – dar nu şi în cazul României, a cărei listă este foarte mică.

“Nu aveţi nicio scuză că sunteţi atât de limitat”, a conchis deputatul PNL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne