Ministrul de externe al Georgiei: Situaţia din Ucraina - 'încă un caz de agresiune din partea Rusiei'

Ministrul de externe al Georgiei, Maia Panjikidze.
Ministrul de externe al Georgiei, Maia Panjikidze. (VANO SHLAMOV / AFP / GettyImages)

Situaţia actuală din Ucraina reprezintă încă un caz de agresiune din partea Rusiei, a declarat ministrul afacerilor externe georgian Maia Panjikidze într-un interviu acordat cotidianului german Der Tagesspiegel, preluat de Inopressa.ru, în care face o paralelă între războiul ruso-georgian din 2008 şi ceea ce se întâmplă în prezent în Ucraina.

'În 2008, în Georgia a avut loc un război evident, în urma căruia o parte din teritoriu a fost ocupat de Rusia, cu toate că ei (locuitorii din aceste teritorii) se consideră independenţi. Ceva asemănător se întâmplă acum în Ucraina', a afirmat Panjikidze. 'Comunitatea internaţională nu va recunoaşte niciodată alipirea Crimeii, însă de fapt acest teritoriu rămâne anexat', a adăugat şefa diplomaţiei georgiene.

În opinia sa, Rusia 'este interesată ca situaţia din Ucraina să nu se stabilizeze, pentru că în acest caz Kievul pur si simplu nu va putea să aplice acordul său (de asociere) cu UE'.

În plus, şefa diplomaţiei georgiene este de părere că agresiunea din partea Rusiei putea fi prevenită dacă Occidentul i-ar fi oferit Georgiei garanţii în ceea ce priveşte aderarea la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) după războiul de cinci zile.

'Dacă Occidentul ar fi reacţionat la acele evenimente, Rusia nu s-ar fi simţit atât de sigură în a desfăşura o politică atât de agresivă la adresa statelor independente din fosta Uniune Sovietică. Este foarte posibil ca oferirea de garanţii evidente privind aderarea Georgiei la Alianţa Nord-Atlantică ar fi putut să fie răspunsul corect', a declarat Panjikidze, subliniind că 'niciun stat nu are dreptul să împiedice decizia altor ţări de a se ralia o alianţă sau alta'.

În finalul interviului, Panjikidze a comentat cu privire la viitorul acord privind integrarea aprofundată între Rusia şi Abhazia. 'Acesta este încă un caz de agresiune din partea Rusiei. Acest acord, pe care Moscova l-a propus conducerii abhaze, înseamnă în realitate că Rusiei nu-i pasă de fapt de aşa-zisa independenţă a Abhaziei şi Osetiei de Sud. Acest acord este un pas ferm în direcţia anexării conform scenariului din Crimeea', a spus ministrul de externe al Georgiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe