Ministrul de Externe al Turciei cere lărgirea NATO, invitarea Georgiei

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu
Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu (Win McNamee/Getty Images)

Ministrul turc de Externe a cerut, joi, extinderea NATO şi adăugarea Georgiei în organizaţie.

"Nu înţeleg de ce nu am invitat Georgia sau nu am activat planul de acţiune pentru ca Georgia să devină membru", a spus Mevlut Cavusoglu într-o discuţie din cadrul grupului de lucru la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos.

„Suntem criticaţi că avem relaţii relativ mai bune cu Rusia, dar prietenii noştri occidentali nu sunt de acord să invite Georgia pentru că nu doresc să provoace Rusia. Dar Georgia are nevoie de noi şi noi avem nevoie de un aliat ca Georgia. Deci avem nevoie de extindere şi Georgia ar trebui să devină membru.”

Relaţiile dintre Turcia şi membrii NATO s-au deteriorat progresiv după puciul din 2016 care a încercat să îl detroneze pe preşedintele Recep Erdogan de la putere.

Odată cu intrarea Rusiei în teatrul de operaţiuni din Siria, în sprijinul lui Bashar al-Assad, Turcia s-a reorientat pe o alianţă cu Iranul şi Rusia.

Achiziţionarea, anul trecut, a sistemelor de rachete S-400 de la Rusia şi desfăşurarea lor în operaţiuni a tensionat şi mai tare relaţia cu SUA.

La ultimul summit NATO, Turcia ameninţase că nu va sprijini planul de întărire a frontului estic - în special Polonia şi Ţările Baltice - dacă Ankara nu primeşte sprijin pentru invazia sa în nordul Siriei şi în chestiunea refugiaţilor care se strâng la graniţa sa sudică.

Aderarea Georgiei la NATO a mai fost ridicată la summitul NATO din 2008 de la Bucureşti, însă Germania, printre alţii - s-a opus ferm. La câteva săptămânii după summit, Rusia a început să împartă paşapoarte ruseşti în Osetia de Nord şi să întărească miliţiile secesioniste, după un scenariu pe care l-a repetat mai târziu în Ucraina.

În august 2008, Rusia a invadat Georgia, armata Kremlinului ajungând la 16 km de Tbilisi. Sprijinul occidental pentru Georgia prinsă în conflict a fost nul, cu excepţia preşedintelui polonez Lech Kaczynski şi a omologului său ucrainean Viktor Iuşcenko.

Kaczynski a murit doi ani mai târziu în bizarul accident de avion de la Smolensk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe