Ministrul de Interne deschide o anchetă disciplinară după violenţele de la marşul unionist de sâmbătă

Dragoş Tudorache a cerut demararea unei anchete legată de intervenţia jandarmilor la marşul "Luptă pentru Basarabia" desfăşurat sâmbătă în Bucureşti, marş la care jandarmii au intrat în coliziune cu unii dintre protestatarii determinaţi să meargă pe un traseu care nu fusese autorizat de primăria Gabrielei Firea.
Ioan Dragos Tudorache
Ioan Dragos Tudorache (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, a anunţat, luni, demararea unei anchete pentru a se stabili exact ce s-a întâmplat la marşul unionist de sâmbătă, marş la care, reamintim, jandarmii au intervenit în forţă iar cinci persoane au fost ridicate, urcate în dubă şi duse la secţii de poliţie unde au fost amendate. Concret, este vorba despre o anchetă disciplinară care îi vizează pe jandarmii care apar lângă protestatarii întinşi la pământ, după ce participanţii la miting au încercat să rupă cordonul de forţe de ordine, relatează Mediafax.

În discursul său, Tudorache a ţinut însă să precizeze că intervenţia jandarmilor a fost pur defensivă, iar organizatorii au deviat de la traseul care le-a fost autorizat.

"A fost foarte clar indicat organizatorilor faptul că li se interzice intrarea în Piaţa Universităţii. Traseul stabilit a implicat Bulevardul Magheru, Piaţa Romană cu terminus în Piaţa Victoriei. Traficul rutier nu fusese restricţionat pe tronsonul superior de pe Calea Victoriei, la ora respectivă, fiindcă nu era prevăzut în traseul discutat. Ba mai mult, în Piaţa Enescu era organizat un eveniment, iar legea interzice clar intersectarea a două evenimente de asemenea anvergură.

Intervenţia jandarmilor a fost pur defensivă. Nu s-au folosit niciunul din mijloacele de intervenţie din dotarea jandarmeriei, aşa cum s-a speculat sâmbătă. Nu s-au folosit nici cătuşe atunci când au fost duşi la poliţie cei patru manifestanţi. La aducerea unuia dintre manifestanţi la secţia de Poliţie 1 a existat un incident cu unul dintre jandarmi. Am cerut să fie constituită o anchetă privind acest incident.

S-a încercat medierea, dialogul şi din toate aceste încercări a reieşit clar care era intenţia unora dintre manifestanţi. Ei intenţionau să ajungă în Piaţa Universităţii. Repet, acest lucru li s-a spus că nu se poate face. Sunt înregistrări video pentru toate aceste momente.

Din punct de vedere conceptual nu am regăsit nimic din speculaţiile privind modul în care jandarmeria şi-a desfăşurat activitatea.

Am văzut o manifestaţie pentru o cauză frumoasă, dar la momentul în care a deviat de la traseul autorizat a devenit tensionată. Am văzut o reacţie proporţionată a jandarmeriei cu excepţia incidentului reţinerii celor doi manifestanţi, lucru pe care îl vom cerceta", a declarat Dragoş Tudorache, citat de România Liberă.

La rândul lor, jandarmii susţin că nu au ce să-şi reproşeze şi că principala vină îi revine Primăriei Capitalei. Jandarmeria Română susţine că mitingul din Piaţa Victoriei nu trebuia aprobat de Primărie.

În ceea ce-i priveşte pe unionişti, liderul Platformei Unioniste Acţiunea 2012, George Simion care, reamintim, a fost luat pe sus de jandarmi, băgat în dubă şi amendat cu 3000 de lei, acesta a declarat că, luni, el şi colegii săi vor depune plângere.

"Nu am apucat să depunem o plângere. Vă daţi seama, ne-au ţinut o oră şi ceva acolo. Ne-au amendat. Astăzi nu e zi lucrătoare la instituţii, vom merge luni să depunem plângere. Oricum nu ne înspăimântă pe noi Jandarmeria şi felul în care ne-au bruscat şi amendat. Noi ne-am bătut cu comuniştii lui Voronin în Republica Moldova şi nu ne sperie pe noi aşa ceva", a declarat Simion, imediat după primirea amenzii.