Ministrul Educaţiei vrea reînnoirea completă a manualelor până în 2020

După ani de licitaţii "cu cântec" pentru manuale (a se citi contestate), ultimul ministru al Educaţiei, Pavel Năstase, susţine că reînnoirea cărţilor după care învaţă elevii trebuie finalizată în 2020.
Pavel Nastase
Pavel Nastase (Mihut Savu / Epoch Times)

Procesul de reînnoire a manualelor trebuie accelerat şi ar trebui să se termine în 2020, căci acesta ar fi un câştig pentru întreaga comunitate, a susţinut ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, aflat în vizită la Alexandria.

În condiţiile în care în ultimii ani licitaţiile pentru manuale au fost contestate, editorii acuzând ilegalităţi, Năstase a afirmat că în ceea ce priveşte manualele necesare deschiderii anului şcolar 2017-2018 au existat deja numeroase întâlniri cu editurile în vederea reducerii termenului de producere de la şase luni la 100 de zile, relatează Agerpres.

"Anul acesta am făcut eforturi considerabile şi am o mare provocare: să producem la timp manuale de clasa a V-a, care sunt considerate ca fiind manuale noi. Vreo două luni de zile, când am început mandatul, am avut întâlniri cu editurile ca să le conving să reducă termenul de producere a proiectelor de manuale de la şase luni la 100 de zile, ca să ne încadrăm astfel încât la început de an şcolar să avem manuale. Procesul acesta de reînnoire a manualelor, care trebuie să dureze până în 2026, ar trebui să se termine în 2020. Cred că ar fi un câştig pentru întreaga comunitate", a spus, în cadrul unei întâlniri de lucru la Alexandria, Pavel Năstase.

Năstase a mai susţinut că un alt obiectiv al ministerului pe care îl conduce constă în adoptarea unui sistem care să permită utilizarea manualelor digitale - licitaţiile pentru acest tip de manuale fiind şi ele, reamintim, marcate de acuzaţii de fraudare.

"Sunt foarte multe manuale care nu respectă programa şcolară, iar copiii se plâng. Ghiozdanele sunt foarte încărcate.Vrem să realizăm resurse educaţionale deschise care să fie în format digital, care să acompanieze, deocamdată, manualul pe hârtie. Tendinţa la nivel mondial este să renunţăm la manuale pe hârtie, să rămână numai pe manuale digitale.

Ar fi ideal. Scăpăm şi de ghiozdane. Deci manualele acestea le punem pe o tabletă în loc să dăm atâţia bani pe atâtea manuale şi dăm o tabletă pe care poate să o bage copilul într-o gentuţă, să nu îi mai fie afectată coloana vertebrală. Va mai fi până acolo", a mai spus ministrul Educaţiei.