Ministrul elen de interne: Grecia nu va putea plăti datoria către FMI

Ministrul elen de interne Nikos Voutis.
Ministrul elen de interne Nikos Voutis. (Captură Foto)

Grecia nu va putea restitui datoria către FMI luna viitoare dacă nu va ajunge la un acord cu creditorii săi, a declarat duminică ministrul elen de interne Nikos Voutis, conform ziarului The Guardian.

Înlăturată de pe piaţa obligaţiunilor şi fără deblocarea programului de bailout, Atena s-a chinuit să îşi plătească tranşele din datoria sa externă, precum şi salariile şi pensiile grecilor.

După patru luni de discuţii cu partenerii săi din zona euro şi cu FMI, guvernul elen de stânga încă încearcă să se încheie un acord care ar putea duce la deblocarea ultimei tranşe de 7,2 miliarde de euro din programul de salvare financiară, cu scopul de a evita falimentul.

“Cele patru tranşe din datoria FMI pentru luna iunie totalizează 1,6 miliarde de euro. Aceşti bani nu vor fi rambursaţi şi nu există bani pentru a putea fi rambursaţi”, a declarat Voutis la postul Greek Mega TV.

“Nu căutăm acest lucru, nu îl dorim şi nu este strategia noastră. Lucrurile s-au îndreptat spre un acord al logicii”, a declarat Voutis, în legătură cu situaţia financiară a Greciei. “Discutăm, în baza unui optimism rezervat, că va avea loc un acord solid [cu creditorii] astfel încât ţara să poată respira”.

Anterior, Grecia şi-a mai anunţat creditorii că nu mai are bani dar, în ultima clipă, a recurs la măsuri draconice şi a efectuat acele plăţi, fiind acuzată ulterior că a folosit şiretlicuri pentru a convinge creditorii săi să-i deblocheze banii. Totuşi, Grecia a insistat că, deşi a găsit cu greu resurse pentru ultimele 2 sau 3 plăţi, nu vor mai exista bani pentru plăţile viitoare.

Guvernul grec este presat să aplice mai multe tăieri bugetare şi reforme pentru a-şi asigura finanţarea externă, dar Atena se opune acestor măsuri de austeritate, acuzând că ele vor înrăutăţi situaţia şi vor împiedica o revenire dintr-una dintre cele mai grave recesiuni din timpurile moderne.

Voutis a mai declarat că guvernul său este determinat să lupte împotriva strategiei creditorilor internaţionali de “asfixiere” a ţării sale, adăugând că această politică de austeritate extremă şi de şomaj în Grecia trebuie să fie contracarată. “ Nu vom fugi de această luptă.”

Premierul elen Alexis Tsipras a declarat sâmbătă că guvernul său nu va accepta “termenii umilitori” impuşi de creditorii internaţionali.

La rândul său, ministrul elen de Finanţe, Yanis Varoufakis, a declarat că Atena a depus eforturi enorme pentru a ajunge la un acord cu partenerii săi pentru a evita falimentul, şi că acum depinde de zona euro şi FMI să îşi aducă aportul, adaugă The Guardian.

Varoufakis a adăugat că va fi o catastrofă dacă Grecia va părăsi zona euro, prezicând că acel pas va fi “începutul sfârşitului proiectului monezii comune.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe