Ministrul Finanţelor: Amânarea plăţii ratelor nu înseamnă ştergerea datoriilor

Florin Citu
Florin Citu (Epoch Times România)

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a avertizat că amânarea ratelor la bănci nu înseamnă ştergerea datoriilor şi i-a sfătuit pe români să încerce să apeleze la această măsură pe un termen cât se poate de scurt, o lună sau două, după care, în funcţie de situaţie, să ceară prelungirea păsuirii, căci finalmente ratele vor trebui oricum plătite.

„Amânarea nu înseamnă iertare de datorii. Oamenii trebuie să fie foarte atenţi când iau acesată decizie. Eu aş propune mai întâi să apeleze la această măsură pe o lună, două, şi apoi, în funcţie de cum stă situaţia, să se extindă pe 9 luni. Amânarea plăţii ratelor se va face la cererea cetăţenilor. Ratele trebuie plătite până la urmă”, a declarat Florin Cîţu, la TVR1.

Precizarea făcută vine în condiţiile în care în şedinţa de Guvern de joi va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă ce prevede păsuirea de la plata ratelor bancare atât a companiilor, cât şi a persoanelor fizice care, în urma crizei generate de epidemia de Covid-19, se vor găsi în imposibilitate de a-şi achita datoriile la bănci în timp. Anunţul a fost făcut de Cîţu marţi, la Digi24.ro.

„Este o decizie a Asociaţiei Europene a Băncilor. Este un prim pas, dar care era important pentru a veni cu o soluţie pentru tot sistemul bancar, pentru toţi clienţii, o soluţie pe care o vom adopta joi, în şedinţa de Guvern, prin ordonanţă”, a declarat Florin Cîţu.

Ordonanţa de urgenţă care va fi adoptată în şedinţa de guvern de astăzi va permite amânarea plăţilor cel mai posibil pe o perioadă de nouă luni, iar reluarea acestora va putea fi făcută eşalonat.

„Credite ipotecare, credite de consum, credite juridice. Vor fi nişte credite pe care vom pune lumină. Însă toate tipurile de credite vor avea acces. Reluarea plăţii se va face reeşalonat”, a precizat Florin Cîţu.