Ministrul Justiţiei: Asistăm la una dintre marile ofensive împotriva luptei anticorupţie

Asistăm poate la una dintre marile ofensive ale luptei împotriva luptei contra corupţiei. Trebuie să ne asigurăm că ceea ce s-a câştigat, nu uşor şi nu într-un termen scurt, este păstrat, a fost semnalul de alarmă tras de ministrul Justiţiei la Eurosfat.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Guvernul şi-a luat angajamentul de a sprijini fără rezerve autorităţile naţionale anticorupţie prin legislaţie stabilă, resurse adecvate şi independenţă faţă de presiunile politice care nu sunt puţine, cel puţin nu în ultimele săptămâni, a declarat vineri, la Forumul de dezbateri Eurosfat, ministrul Justiţiei Raluca Prună.

"O declar, fără niciun fel de rezerve, suntem în situaţia în care avem un cadru legislativ, avem un cadru instituţional şi asistăm poate la una dintre marile ofensive ale luptei împotriva luptei contra corupţiei. Aşadar, cred că momentul este unul grav, trebuie să ne asigurăm că ceea ce s-a câştigat, nu uşor şi nu într-un termen scurt, este păstrat şi, în numele Guvernului României, obligaţia şi angajamentul nostru este să ne asigurăm că nimeni nu primeşte imunitate în faţa justiţiei, că produsul infracţiunilor, inclusiv vorbim astăzi despre corupţie, nu este neurmărit, nu rămâne neconfiscat şi că ceea ce a fost luat de la beneficiarii reali, de la societate, într-un sens larg, ceea ce a fost furat societăţii este redat societăţii. (...)

Rezultatele obţinute de instituţiile din România — DNA, ANI, instanţele judecătoreşti — pun o presiune importantă asupra Guvernului în sensul finanţării corespunzătoare, o presiune pe structurile administrative, şi aş vrea să cred că o presiune şi pe legislativ, pentru că ceea ce s-a obţinut (...) să nu poată fi pierdut într-o clipă", a declarat ministrul Justiţiei, citat de Agerpres.

Întrebată ulterior de jurnalişti despre declaraţiile făcute în legătură cu existenţa unei ofensive împotriva luptei anticorupţie, Raluca Prună a replicat:

"Mă refer cu precizie, ca să dau numai un ultim exemplu, la amputarea unor instrumente legislative anticorupţie, la amputarea legii ANI, (...) la modificările aduse Legii avocaturii, aşa cum a ieşit această lege din Comisia juridică din Camera decizională, se pregăteşte să intre în plen, deci sunt exemple care da, am spus, că mă fac să mă simt ca şi cum trăim o restauraţie, nu că am încerca să consolidăm reforma. Înţeleg şi că suntem în an electoral. Nu face România excepţie în an electoral faţă de alte state, dar mi se pare că la noi tuşele sunt mult, mult mai groase decât în alte ţări care sunt în an electoral".