Ministrul Justiţiei din RM şi-a anunţat intenţia de a demisiona. Expert: Reformele nu se pot înrădăcina în sistemul politic actual

Dezvăluirea conversaţiei telefonice Tănase-Platon are legătură cu intenţiile lui Tănase de a reforma justiţia. Este o formă evidentă de răzbunare care probabil nu se va termina cu o simplă demisie, afirmă Dionis Cenuşă.
Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale de la Chişinău
Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale de la Chişinău (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Ministrul moldovean al Justiţiei a anunţat duminică că în zilele ce urmează îşi va prezenta demisia şi îşi încheie cariera publică. Intenţia oficialului vine după ce vineri, 9 martie, postul de televiziune JurnalTV a publicat o convorbire telefonică, care datează din anul 2015, între omul de afaceri Veaceslav Platon şi Alexandru Tănase, care deţinea atunci funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale (CCM).

Despre conţinutul discuţiei în care erau vizate unele aspecte dar şi persoane implicate în frauda bancară, ministrul Justiţiei a menţionat că aceasta nu ar „scoate în evidenţă nimic interesant”, decât existenţa ei în sine subliniind că reformele iniţiate în domeniul justiţiei ar putea fi motivul pentru care convorbirea telefonică înregistrată ilegal a fost făcută publică acum. ”Am fost surprins să constat cât de multă lume priveşte cu ochi răi aceste acţiuni...”

În context, analistul politic Dionis Cenuşă susţine că demisiile de onoare sunt o raritate în Republica Moldova, dar din acest motiv nu trebuie considerate a fi acte de eroism. Scurgerea conversaţiei Tănase-Platon ar avea cel mai degrabă legătură cu intenţiile anunţate de Tănase de a reforma sectorul justiţiei. ”Este o evidentă formă de răzbunare contra lui, care probabil nu se va termina cu o simplă demisie de onoare.”

Politologul notează că decizia lui Tănase de a părăsi funcţia ar demonstra că respectiva convorbire cu Platon ar fi fost reală (deşi existenţa unor montaje nu trebuie exclusă). ”Tănase practic recunoaşte public că în timp ce era la şefia Curţii Constituţionale comunica, pe tonalitate prietenoasă, cu persoane bănuite de scheme gri în sistemul bancar (nu în mod obligatoriu vinovaţi de furtul miliardului). Deci integritatea lui Tănase era într-un con de umbră acum cel puţin trei ani în urmă, fără a vorbi despre afilierea la actualul regim.”

În opinia analistului, ar fi necesară o anchetă pentru a identifica ce fel de legături erau între Tănase, aflat la şefia CCM, şi Platon, cunoscut pentru operaţiuni dubioase în sistemul bancar. Dacă a existat trafic de influenţă, atunci acest lucru trebuie investigat şi sancţionat conform legislaţiei în vigoare.

Dionis Cenuşă atenţionează că scurgerea conversaţiei telefonice Platon-Tănase reaminteşte despre problema interceptărilor, care sunt folosite pe larg şi pot ţinti practic pe oricine. Deşi, după cum indică jurnaliştii, această scurgere ar fi o înregistrare făcută intenţionat chiar de către Platon.

”Cazul dat denotă multe probleme grave, precum legăturile informale dintre persoane ce reprezintă sectorul public şi persoane cu profiluri dubioase. Dar cel mai mult, acest caz arată că aflarea în sectorul public nu este sigură. Evident, reformele necesită oameni curajoşi, dar la fel şi oameni integri. Percepţia publică de până acum este că reformele şi integritatea nu se pot înrădăcina în sistemul politic actual”, a concluzionat analistul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe