Ministrul polonez de Externe, la Bucureşti: ”Imigraţia economică trebuie separată de cea politică” (video)

Grzegorz Schetyna, ministrul polonez de Externe
Grzegorz Schetyna, ministrul polonez de Externe (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

”Trebuie să oprim imigraţia ilegală prin rezolvarea problemelor din Siria, dar ţările Consiliului de Securitate al ONU nu reuşesc să ajungă la un acord pe această temă pentru că Rusia se opune”, a declarat Grzegorz Schetyna, ministrul polonez al Afacerilor Externe la Bucureşti în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei. În opinia sa, o politică comună europeană de imigraţie trebuie să aibă la bază ”separarea imigraţiei politice de cea economică”.

”Criza refugiaţilor este o problemă nouă şi nu este numai problema cum să fie împărţiţi aceştia între statele membre, ci şi cum să oprim această imigraţie ilegală prin Turcia, Grecia şi Macedonia”, a explicat Schetyna.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei poloneze a afirmat că relaţia româno-poloneză este excelentă, iar Varşovia şi Bucureştiul împărtăşesc multe interese comune precum întărirea flancului estic al NATO, revitalizarea Parteneriatului Estic şi reformarea Politicii Europene de Vecinătate.

Schetyna a mai susţinut că Politica europeană de vecinătate nu trebuie să fie birocratică, ci flexibilă pentru a răspunde unor realităţi în continuă schimbare. În opinia sa, Polonia şi România trebuie să se gândească împreună la soluţii care să transforme Parteneriatul Estic într-un instrument mai eficient de reforme. În opinia sa, trebuie acordată o perspectivă clară de aderare la UE a acestor state.

Avertisment pentru R.Moldova

Fără reforme şi pe fondul scandalurilor de corupţie, autorităţile de la Chişinău îşi vor pierde credibilitatea atât pe plan intern, cât şi extern. Este ceea ce îşi doreşte Rusia. Faptul că procesul de reforme a fost neglijat este un semn rău deoarece Moldova era o fruntaşă a Parteneriatului Estic.

Totodată, ministrul polonez de Externe s-a arătat îngrijorat de faptul că ”în Republica Moldova efortul de integrare europeană a încetinit, iar procesul de reformă a fost neglijat”. ”Fără reforme şi pe fondul scandalurilor de corupţie, autorităţile de la Chişinău îşi vor pierde credibilitatea atât pe plan intern, cât şi extern. Este ceea ce îşi doreşte Rusia, să blocheze drumul european şi să o integreze în uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Faptul că procesul de reforme a fost neglijat este un semn rău deoarece Moldova era o fruntaşă a Parteneriatului Estic şi un exemplu pentru alţi parteneri”, a precizat Schetyna.

El a cerut autorităţilor române să facă mai multă presiune politică pe puterea de la Chişinău pentru a face reforme, arătând că ”nicio altă voce nu se aude mai bine în R.Moldova”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne