Ministrul Sănătăţii amână aplicarea unui ordin care ar putea periclita accesul bolnavilor la tratament

Aplicarea Ordinului 75 vizând recalcularea preţurilor la medicamentele de bază va fi amânată, pentru a nu apărea probleme de aprovizionare cu medicamente, ceea ce ar afecta accesul pacienţilor la tratament.
Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Facebook)

Ministerul Sănătăţii a decis amânarea aplicării ordinului privind recalcularea preţurilor la medicamentele de bază până la 1 noiembrie, pentru a nu periclita accesul pacienţilor la tratament.

"România trebuie să recalculeze preţurile medicamentelor pe baza anuală, conform Ordinului 75/2009. Din cauza unor întârzieri anterioare mandatului său şi pentru a nu periclita accesul pacienţilor la tratament, ministrul Sănătăţii a decis amânarea aplicării acestui ordin până la 1 noiembrie. În prezent, catalogul de preţuri ale medicamentelor eliberate cu prescripţie medicală în România (CANAMED) cuprinde 5.430 de medicamente. La 1 ianuarie 2015, acelaşi catalog cuprindea 6.114 produse.

În contextul actualului ordin, numărul de dosare de preţ pentru medicamente depuse la Ministerul Sănătăţii este, în prezent, de 4.400. Această situaţie coroborată cu faptul că la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a fost depus, în 2015 şi 2016, un număr de 1.718 de notificări de retragere de pe piaţă a unor medicamente a dus la decizia de amânare a ordinului de către ministrul Vlad Voiculescu cu scopul de nu periclita siguranţa pacienţilor şi accesul acestora la tratament", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, citat de Agerpres.

Potrivit comunicatului, Ministerul este de părere că posibila retragere de pe piaţă a mai multor medicamente cu largă utilizare ar putea provoca probleme de aprovizionare, respectiv ar împiedica accesul la tratament al pacienţilor.

În ceea ce priveşte obligaţia de a recalcula preţurile medicamentelor, în 2015, aceasta a durat circa 3 luni şi a fost efectuată cu efortul a 30 de oameni, precizează sursa citată. Recalcularea a început după preluarea mandatului de către Voiculescu.

De asemenea, MS anunţă că va demara un proces de revizuire a politicii medicamentului, "ce va avea în vedere o consultare reală a actorilor implicaţi, întărirea controlului şi a autorităţilor statului, în special a ANMDM şi a Direcţiei pentru Politica Medicamentului din cadrul MS, cu implicarea unor experţi internaţionali independenţi."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură