Ministrul Sănătăţii: După 15 mai, măsurile de relaxare au fost confundate cu o relaxare totală

Nelu Tataru
Nelu Tataru (Epoch Times România)

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat că s-a văzut în aceste zile, după ridicarea stării de urgenţă, o „confundare a măsurilor de relaxare cu o relaxare totală”. Tătaru a avertizat, duminică dimineaţa, că în funcţie de cum vor evolua lucrurile în următoarele două săptămâni depinde dacă românii vor trece la o relaxare mai mare sau vor fi impuse „noi decizii de introducere a restricţiilor”.

„Am observat începând de pe 15 o confundare a măsurilor de relaxare cu o relaxare totală. Dacă am relaxat anumite domenii, le-am relaxat tocmai considerând că acestea sunt cele cu cele mai puţin repercusiuni. Suntem într-un moment în care avem 2 zile şi în aceste 2 zile am văzut că atât agenţii economici cât şi populaţia, o parte din ei, au uitat să urmărească şi acele reguli de funcţionare şi desfăşurare a activităţilor lor”, a declarat Nelu Tătaru la Antena 3.

Ministrul Sănătăţii a avertizat şi agenţii economici care în acest weekend şi-au deschis unităţile, asupra riscului de revenire a restricţiilor:

„A fost o relaxare neînţeleasă sau mai puţin corect înţeleasă. Aici vreau să atenţioneze administratorii agenţilor economici: dacă săptămânile trecute am avut discuţii vis-a-vis cu aceste măsuri de relaxare cu care au fost totalmente de acord într-o primă fază, s-ar părea că o parte dintre ei au uitat aceste discuţii. Trebuie să se gândească că aceste prime trei zile sunt cele care dau tonul şi următoarelor, iar următoarele 14 zile sunt cele ce vor decide următoarele măsuri de relaxare sau nu”.

Nelu Tătaru a reiterat importanţa respectării regulilor impuse în următoarele două săptămâni.

„Ţin să reamintesc! Precauţiile şi regulile trebuie să rămână de bază! Sunt 14 zile în care noi, ca Minister al Sănătăţii şi celelalte ministere de resort, urmărim evoluţia. Dacă această evoluţie este nefavorabilă, vom re-interveni şi vom pune restricţii! Dacă evoluţia este favorabilă, atunci putem să ne gândim şi la alte relaxări dar urmărind primele două zile – nu neapărat că este o îngrijorare, precauţiile sunt maxime, şi trebuie să ne gândim în săptămâna următoare să evaluăm răspunsul, dacă este pozitiv sau negativ, după aceste două – trei zile”, a conchis ministrul.