Ministrul Sănătăţii: "Nu adunăm părinţii cu arcanul ca să-şi aducă copiii la vaccinare!"

Poliţiştii nu-i vor încătuşa pe cei ce nu-şi vaccinează copiii şi nici nu li se va interzice micuţilor neimunizaţi să intre în şcoală, a susţinut ministrul Sănătăţii, pe fundalul controverselor legate de proiectul legii vaccinării.
Vaccinare.
Vaccinare. (Lewis Whyld- WPA Pool / Getty Images)

Vaccinarea copiilor nu se va face cu forţa şi nici nu se va interzice accesul în şcoli a micuţilor nevaccinaţi, susţine ministrul Sănătăţii, în opinia căruia fiecare părinte responsabil trebuie însă să-şi vaccineze copiii.

Florian Bodog a explicat într-un interviul acordat news.ro şi preluat de Hotnews, că nu vor fi adunaţi părinţii "cu arcanul" să vină cu copiii la vaccinare şi nici nu vor fi poliţişti care îi vor încătuşa pe cei care refuză vaccinarea, însă părinţii trebuie să îşi asume responsabilitatea deciziei.

"Nu facem vaccinare cu forţa, nu adunăm copiii cu arcanul sau părinţii cu arcanul ca să-şi aducă copiii la vaccinare. Copiii, când vin la vaccinare, sunt consultaţi de către medicul de familie. Medicul de familie cunoaşte istoricul copilului, în anumite situaţii poate contraindica sau amâna vaccinarea. Procesul de vaccinare nu este un proces de a constrânge pe cineva. Copilul vine, este investigat, este consultat, se recomandă vaccinul, părintele copilului poate să refuze, poate să pună întrebări", a declarat Bodog.

Referitor la controversatul proiect al Legii Vaccinării, Bogdog a susţinut că acesta a fost pus în dezbatere publică pentru a da posibilitatea să fie perfecţionat: "Mie mi-ar plăcea să fie unanim acceptată. Dacă majoritatea populaţiei României acceptă forma de lege care va ieşi, şi eu cred că va ieşi o lege bună, atunci vom avea grupuri tehnice de lucru la fiecare judeţ, care vor putea informa părinţii, care vor discuta cu părinţii. Nu vom avea poliţişti care vor încătuşa părinţii, aşa cum a apărut în media", a declarat Bodog.

În condiţiile în care s-a vorbit despre faptul că înscrierea în şcoli va fi condiţionată de vaccinare, ministrul a precizat că nu poate să spună că este interzis unui copil care nu este vaccinat să intre în şcoală, pentru că educaţia este un drept care trebuie respectat: "În România, există un drept la educaţie şi cred că nu putem să privăm un copil de educaţie."

Reamintim în acest context că joi, directorul regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Zsuzsanna Jakab, a declarat, în cadrul unei conferinţe organizate la Bucureşti, că problema imunizării copiilor poate fi rezolvată prin instituirea prin lege a obligativităţii vaccinării pentru a putea intra la şcoală.

Revenind la proiectul de lege pus în dezbatere de minister, acesta prevede că înscrierea copiilor într-o colectivitate se va face numai după prezentarea documentelor din care să reiasă că au fost făcute vaccinurile obligatorii, iar părinţii îşi asumă în scris refuzul vaccinării.

Deşi părinţii nu vor fi "duşi cu arcanul" să-şi vaccineze copiii, proiectul prevede ca în cazul în care părinţii refuză vaccinarea, pot fi sesizate instituţiile abilitate "privind constatarea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi sau reprezentanţi legali în cazul minorului care împlineşte vârsta de 3 ani şi nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei".