Minorităţile naţionale, la braţ cu PSD-ALDE

Coaliţia PSD-ALDE îşi consolidează poziţia în Parlament: după ce a semnat un protocol cu maghiarii de la UDMR, a venit rândul minorităţilor naţionale.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Coaliţia PSD-ALDE va semna un protocol de colaborare parlamentară cu reprezentanţii minorităţilor naţionale, a anunţat, marţi seară, copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu.

"Protocolul va stabili cadrul de colaborare între majoritatea parlamentară şi minorităţi, pe de o parte, şi modul în care minorităţile acordă susţinerea parlamentară pentru ca iniţiativele noastre legislative şi iniţiativele Guvernului să fie adoptate în cele mai bune condiţii în Parlament. Grupul minorităţilor şi-a declarat disponibilitatea de a susţine învestirea Guvernului şi am convenit ca în perioada de vacanţă parlamentară să redactăm împreună un protocol de colaborare care să stabilească cadrul acestei acţiuni politice pe perioada actualului Legislativ", a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres.

Legat de reprezentarea minorităţilor în viitorul Cabinet Grindeanu, liderul ALDE a explicat că există deja o anumită reprezentare, pe care o va menţine în continuare. "Şi în momentul de faţă, minorităţile au o anumită reprezentare începând de la nivel de subsecretar de stat, şefi de agenţii - cum este Agenţia pentru romi - pe care intenţionăm să le păstrăm în continuare".

Preşedintele Senatului susţine că discuţia cu grupul minorităţilor naţionale a fost una "foarte obiectivă".

"Am stat să ascultăm cu atenţie solicitările pe care grupul minorităţilor le are, sunt lucruri cu care suntem familiarizaţi. În primul rând, e vorba despre o anumită reprezentare pe care o au în instituţiile de administraţie la nivel central şi găsim de cuviinţă ca această reprezentare să continue, pentru că a fost benefică atât pentru minorităţi, cât şi pentru buna funcţionare a acestor instituţii în preluarea solicitărilor din partea diferitelor asociaţii reprezentative din partea minorităţilor.

Am primit şi o solicitare legată de majorarea bugetului având în vedere că la nivel teritorial reprezentarea diferitelor grupuri minoritare se extinde. Sunt probabil numeroase localităţi în care minorităţile care există nu s-au raliat organizaţiei centrale şi doresc să o facă şi atunci au nevoie de spaţii de funcţionare corectă", a detaliat Tăriceanu.