Mircea Geoană, audiat miercuri la DNA. Senatorului a predat la DNA ceasurile primite de la Vanghelie

Mircea Geoana
Mircea Geoana (Epoch Times România)

UPDATE: Mircea Geoană a declarat, miercuri, că în urmă cu zece zile, când fost citat de DNA ca martor în dosarul lui Marian Vanghelie a predat, din proprie iniţiativă, ceasurile pe care le-a primit cadou de la acesta în perioada 2008 - 2009, relatează Agerpres.

"Am fost chemat, în calitate de martor, la DNA, acum zece zile. Cu acea ocazie, din proprie iniţiativă, am restituit neatinse cadourile pe care l-am primit din partea unui fost coleg de partid cu ocazia aniversărilor de zile onomastice în perioada 2008 — 2009. (...) Au fost ceasuri pe care le-am primit la aniversarea de 50 de ani. Sunt neatinse. Le-am adus la sediul DNA. Repet, este o chestiune de acum câţiva ani de zile, nu le-am folosit, nu le-am purtat, nu are absolut nimic de-a face cu relaţia pe care o ai cu colegii din viaţa privată a fiecăruia. Primeşti un cadou, îl primeşti şi spui 'mulţumesc'. Dacă apare vreun semn de întrebare nu (apare — n.r.) cu privire la mine, ci cu privire la sursa care ar fi generat cumpărarea acestor obiecte. (...) Dar nu este absolut nimic legat de mine, de cinstea şi integritatea mea", a declarat Geoană, miercuri, la Senat, adăugând că este "un om cu conştiinţa curată" şi că îşi va apăra în continuare reputaţia de integritate.

***

Senatorul Mircea Geoană s-a prezentat miercuri dimineaţa la DNA, unde a fost citat în dosarul lui Marian Vanghelie, arestat preventiv pentru abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani. Potrivit Hotnews, la ieşirea din sediul instituţiei anticorupţie, fostul pesedist a declarat că a fost convocat doar pentru un "un detaliu procedural" privind o depoziţie a sa ca martor într-un dosar.

"A fost un mic detaliu procedural. Am încheiat un detaliu procedural cu privire la calitatea de martor."

Potrivit Agerpres, care citează surse judiciare, Geoană s-a prezentat la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a i se comunica că i s-a pus sechestru pe ceasuri. Sursele au explicat că această măsura a fost luată existând suspiciunea că Geoană ar fi beneficiat din mita primită de Vanghelie, chiar dacă nu a ştiut acest lucru.

Reamintim că Marian Vanghelie a fost arestat preventiv la mijlocul lui martie a.c. fiind acuzat de luare de mită şi spălare de bani, unele fapte fiind săvârşite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte de lucrări publice ale Primăriei Sectorului 5.

Potrivit procurorilor DNA, din 2007 şi până în prezent, Marian Vanghelie l-ar fi ajutat pe Dumitru Marin să obţină, pentru societăţile pe care acesta le controlează, numeroase contracte de lucrări publice, a căror valoare totală este estimată la 2 miliarde de lei. Edilul percepea, contra sprijinului acordat, un "comision" modic de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate. Mita pe care a luat-o Vanghelie s-ar ridica la o sumă record, de 90 de milioane de euro.

Din referatul prin care DNA a solicitat arestarea preventivă a lui Marian Vanghelie, sediul de campanie al candidatului PSD la alegerile prezidenţiale din 2009, Mircea Geoană, precum şi sediul PSD sector 5 Bucureşti au fost renovate cu bani primiţi ca mită de primarul sectorului 5.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.