Mişa, somat să facă un pas în spate. "Split TVA va sufoca mediul de afaceri şi va alunga investitorii"

Ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, trebuie să renunţe la introducerea plăţii defalcate a TVA pentru că va sufoca mediul de afaceri şi va alunga investitorii străini, a solicitat europarlamentarul Siegfried Mureşan.
Siegfried Mureşan
Siegfried Mureşan (Epoch Times România)

Introducerea măsurii split TVA de la 1 ianuarie 2018, indiferent de forma în care va fi aprobată, va sufoca mediul de afaceri din România, în special întreprinderile mici şi mijlocii, şi va contribui la scăderea investiţiilor străine, astfel că ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, trebuie să renunţe la această măsură, a transmis luni, în cadrul unui comunicat de presă, europarlamentarul Siegfried Mureşan.

"Disperarea cu care Guvernul PSD-ALDE caută soluţii pentru a acoperi cheltuielile bugetare iresponsabile din acest an afectează puternic mediul de afaceri din România. Modificarea modului de plată a taxei pe valoare adăugată (TVA), prin introducerea unei TVA defalcate (split TVA), este imposibil de aplicat în doar câteva luni, aşa cum îşi doreşte PSD-ALDE, deoarece va aduce costuri suplimentare pentru mediul de afaceri, mai ales pentru întreprinderile mici şi mijlocii, costuri care nu au fost prevăzute în planul de venituri şi cheltuieli la începutul anului", a declarat Siegfried Mureşan.

În acelaşi timp, deputatul european a remarcat că adaptarea la noile modalităţi de plată va îngreuna funcţionarea de zi cu zi a companiilor afectând, astfel, întreg mediul de afaceri. Mai mult decât atât, o nouă modificare a politicilor fiscale într-un timp atât de scurt, după propunerile privind trecerea cheltuielilor la angajat, taxa pe solidaritate şi supraacciza la carburant, contribuie la scăderea investiţiilor străine.

"Marile companii internaţionale îşi gândesc planurile de afaceri pe termen mediu şi lung, astfel că vor evita să investească într-o economie unde cadrul fiscal este imprevizibil şi unde taxele cresc de mai multe ori pe parcursul anului. Toate aceste măsuri toxice au fost introduse de actualul Guvern fără a fi anunţate în programul de guvernare. Investitorii români şi străini, când şi-au făcut planul de afaceri pentru 2017, nu s-au pregătit pentru aceste măsuri şi acum se văd constrânşi să acopere nişte cheltuieli neprevăzute din alte surse. Vorbim de bani care, altfel, ar fi fost folosiţi pentru noi investiţii în economie sau pentru creşteri de salarii", a subliniat Siegfried Mureşan.

Potrivit europarlamentarului, este clar necesară o reformă fiscală din moment ce suntem ţară membră a Uniunii Europene cu cele mai mari fraude din TVA, dar este la fel de clar că Guvernul PSD-ALDE nu va reuşi să rezolve problema fraudei fiscale printr-o măsură introdusă în mai puţin de jumătate de an şi fără a ţine cont de poziţiile pe care patronatele, experţii fiscali, societatea civilă şi întreaga opoziţie le-au prezentat.

"Invit Guvernul să se uite la exemplul Poloniei care, la fel, a propus introducerea unei plăţi defalcate a TVA de la 1 ianuarie 2018. Deşi Polonia a venit cu o astfel de propunere în martie 2017, deci cu 3 luni înainte de Guvernul României, au decis să amâne introducerea split TVA pentru aprilie 2018 astfel încât băncile să aibă timp să se pregătească pentru noile schimbări. Este, deci, cât se poate de evident că modificarea modului de plată a TVA nu poate fi aplicată în mod sustenabil în doar câteva luni", a precizat Siegfried Mureşan.

În acest context, deputatul european cere ministrului de Finanţe, Ionuţ Mişa, să anunţe astăzi, în Camera Deputaţilor, că Guvernul va renunţa în totalitate la introducerea split TVA de la 1 ianuarie 2018.

"Dacă actualul Guvern îşi doreşte cu adevărat să combată frauda cu TVA fără a împovăra inutil mediul privat, trebuie să vină cu o propunere serioasă de reformă fiscală, după consultarea tuturor părţilor implicate, şi să aloce timp suficient mediului privat să se adapteze la noile măsuri. Un Guvern care, încercând să rezolve o problemă, produce trei alte probleme este un Guvern incompetent", a conchis Siegfried Mureşan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne