Mişcarea surpriză a lui Plahotniuc: alegerea preşedintelui prin vot direct

Curtea Constituţională din Moldova a decis vineri că preşedintele trebuie ales prin vot direct. După demisia procurorului general Corneliu Gurin, Sistemul oligarhic mai simulează odată că face concesii societăţii şi partenerilor externi, dar în realitate este vorba despre un cadou otrăvit.
Vlad Plahotniuc
Vlad Plahotniuc (independent.md)

Platforma DA demarase anterior procesul de strângere a semnăturilor necesare pentru declanşarea unui referendum pentru modificarea Constituţiei în sensul alegerii preşedintelui direct de către populaţie, şi nu de către Parlament ca în prezent, şi adunase deja aproximativ 500.000.

La început puterea a pus Platformei beţe în roate. ”Acestui proces i se opune Plahotniuc pentru că lui îi este mai comod, cu o majoritate încropită, să se aleagă pe el sau pe o sculă de-a lui preşedinte, decât să ajungă la popor unde este detestat în proporţie de 97%. Ca urmare, ni se fac mari probleme. Comisia Electorală Centrală (CEC) nu vrea să ne elibereze liste de subscripţie. Noi am cerut liste de subscripţie pentru numărul total de persoane cu drept de vot”, îmi spunea liderul DA, Andrei Năstase, într-un interviu acordat Epoch Times.

Între timp însă puterea de la Chişinău pare să-şi fi schimbat planurile şi strategia în perspectiva desemnării succesorului lui Nicolae Timofti. Pentru a evita un referendum, noi proteste şi mai ales alegeri anticipate, ea a decis să le dea oamenilor ce vor – dreptul de a-şi alege preşedintele – şi în acelaşi timp a reuşit să lase Platforma DA fără una dintre iniţiativele care-i aduceau cea mai mare legitimitate şi popularitate.

Curtea Constituţională, aceeaşi care a decis că preşedintele Timofti este obligat să numească candidatul majorităţii absolute şi tranzacţionate, a acceptat brusc o sesizare depusă de un grup de deputaţi PLDM care au contestat modificările la Legea Supremă din 2000. Ea a constatat deodată, după 16 ani, că alegerea preşedintelui de către Parlament este neconstituţională, şi astfel s-a revenit la alegerea acestuia prin vot direct. Evident se pune întrebarea de ce decizia istorică vine abia acum, cu puţină vreme înainte de expirarea mandatului lui Nicolae Timofti? Parcă ar fi apăsat cineva pe un buton.

Decizie istorică

Partidele care formează majoritatea şi cele din opoziţie s-au grăbit să salute decizia şi să asigure că o vor respecta. Vicepreşedintele PD, Sergiu Sârbu, a vorbit despre o decizie istorică şi a subliniat că aceasta se va aplica succesorului lui Timofti, care va fi ales direct de popor până pe 24 mai. Şi Igor Dodon, preşedintele PSRM, s-a grăbit să laude tot ”o decizie istorică” şi să asigure că socialiştii au candidat şi vor participa la alegerile prezidenţiale. „Dacă va fi lansată campania electorală prezidenţială în acest an, noi vom participa la scrutin şi suntem gata să câştigăm această funcţie decisivă pentru prezentul şi viitorul ţării noastre, ca stat suveran, independent şi integru. Ceea ce am promovat şi am cerut am dobândit acum. PSRM a promovat constant şi consecvent necesitatea de a alege în mod direct şeful statului. Aceasta este stipulat şi în programul PSRM, aprobat la congres”, a declarat liderul socialiştilor.

Aceste reacţii par să transmită următorul mesaj: Sistemul le-a mai îndeplinit protestatarilor o revendicare, după demisia procurorului general Corneliu Gurin, ceea ce poate fi vândut şi în plan extern ca dovadă că statul nu este capturat, ba din contră se democratizează prin alegeri directe. „Puterea într-adevăr trebuie să fie în mâna cetăţenilor. Probabil este o decizie bună. Pentru a putea evita pe viitor tot felul de speculaţii, despre captivitate sau capturare. Acum cetăţenii vor avea şansa şi dreptul de a alege preşedintele”, a declarat preşedintele Parlamentului Andrian Candu (PDM) în acest sens.

În plan intern însă, Sistemul Plahotniuc îşi pregăteşte candidatul convenabil care să câştige democratic preşedinţia şi să împiedice o stare de blocaj, noi proteste şi mai ales orice şansă de declanşare a alegerilor anticipate.

Prin vot direct este clar că Vlad Plahotniuc nu se mai poate înscăuna preşedinte cu ajutorul majorităţii fabricate în Parlament, aşa că trebuie găsită o altă persoană convenabilă. Renato Usatîi vorbea cu câteva zile în urmă despre planul oligarhului de a-l lansa chiar pe Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale, candidat la preşedinţie, iar acesta să facă rocada cu Gurin.

Personal cred că scenariul este totuşi altul. Dacă ne uităm pe cele mai recente sondaje, pe primele patru poziţii se clasează preşedintele PSRM Igor Dodon, Renato Usatâi, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr Andrei Năstase şi iniţiatoarea proiectului politic PAS Maia Sandu. Potrivit sondajului realizat de CBS-Axa în data de 24 februarie 2016, Renato Usatîi se bucură cel mai mult de încrederea cetăţenilor RM, fiind urmat de Igor Dodon, Andrei Năstase şi Maia Sandu. Al doilea sondaj realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova în data de 24 februarie 2016 arată că cetăţenii RM ar avea cea mai mare încredere în Igor Dodon.

Prin decizia Curţii Constituţionale,Sistemul oligarhic a eliminat riscul alegerilor anticipate şi al protestelor masive şi a lipsit Platforma DA de principala ei iniţiativă.

Iepurii din joben

Usatîi nu îndeplineşte condiţiile vârstei de 40 de ani, necesare pentru a candida. Apropos, includerea prevederii inexistente în anul 2000 referitoare la vârsta minimă a candidatului şi la condiţia ca acesta să fi locuit cel puţin 10 ani pe teritoriul R. Moldova arată că s-a încercat eliminarea mai multor persoane – Usatîi şi posibil Maia Sandu.

Prin urmare, Plahotniuc ar putea miza pe Igor Dodon, care ar fi un preşedinte foarte convenabil pentru actuala majoritate fals pro-europeană. Omul ruşilor s-ar putea dovedi foarte bine în următoarea perioadă a fi şi omul Oligarhului. ”Nici PSRM-ul lui Igor Dodon nu este curat. Se pare că liderul a făcut trafic cu produse din carne în timpul guvernării comuniste. Igor Dodon nu trebuie văzut doar ca pro-rus, ci şi ca un politician care este şi el uşor de controlat de către Vlad Plahotniuc. Iar PDM este partidul cumpărat de Plahotniuc atunci când a intrat în politică”, îmi spunea Ileana Racheru, cercetătoare pe spaţiul ex-sovietic la Institutul Diplomatic Român, într-un interviu în acest sens.

Alegerea lui Igor Dodon, plecat din aceeaşi matcă a PD, ar fi de două ori benefică Sistemului Oligarhic. Pro-ruşii vor fi astfel şi ei la putere, deci li se va reduce din potenţialul de creştere prin alianţa sau coabitarea cu aşa zişii pro-europeni, iar aceştia din urmă îşi vor putea vedea de treburi nestingheriţi şi fără emoţia că nu vor avea voturile necesare pentru a trece un preşedinte în Parlament sau că se vor trezi cu ample proteste de stradă. În plus, riscul mare al alegerilor anticipate şi al dispariţiei PL şi PDM de pe scena politică este eliminat.

Mai mult, guvernul Filip mai primeşte un ajutor prin decizia Curţii în efortul său de a distrage atenţia populaţiei de la problemele care trebuie rezolvate şi reformele care trebuie făcute spre alte teme. Alegerile prezidenţiale sunt pretextul ideal pentru a schimba agenda populaţiei şi politicienilor.

De partea cealaltă, Igor Dodon şi socialiştii nu mai trebuie să voteze la pachet cu majoritatea de strânsură din Parlament pentru desemnarea unui preşedinte pe placul lui Plahotniuc cu votul a trei cincimi dintre deputaţi, arătând astfel că şi ei sunt capturaţi, ci pot foarte bine să spună că au câştigat democratic alegerile prezidenţiale.

Cât despre forţele anti-oligarhice, Partidul Demnitate şi Adevăr şi PAS-ul Maiei Sandu trebuie să-şi unească eforturile şi să stabilească un candidat comun la preşedinţie, care să aibă şanse să-l învingă pe Dodon în turul doi. Orice încercare de a fragmenta voturile pe partea dreaptă a eşicherului politic din partea Sistemului trebuie contracarată prin unitatea forţelor anti-oligarhice. Altfel, Sistemul oligarhic va prelua controlul total asupra ţării, scoţând din joben ultimii iepuri controlaţi.