Miss World 2015 şi-a desemnat câştigătoarea, după un concurs controversat

Cea de a 65-a ediţie a Miss World s-a încheiat, regină a frumuseţii fiind desemnată o tânără de 23 de ani din Spania.
Mireia Lalaguna Royo
Mireia Lalaguna Royo (facebook.com)

Miss Spania, Mireia Lalaguna Royo, a fost încoronată sâmbătă Miss World 2015, fiind declarată câştigătoarea celei de-a 65-a ediţii a concursului desfăşurat în Sanya, China, concurs marcat de controversele stârnite de decizia Beijingului de a interzice participarea reprezentantei Canadei.

Royo s-a întrecut în finală cu reprezentantele Rusiei, Libanului şi Jamaicăi. În vârstă de 23 de ani, frumoasa spaniolă preia coroana de regină a frumuseţii de la Rolene Strauss din Africa de Sud, care a câştigat ediţia cu numărul 64 a concursului, relatează Reuters.

Aceasta a fost prima ediţie a Miss World câştigată de o reprezentantă a Spaniei şi tot prima ediţie la care organizatorii i-au refuzat, obstinat, unei participante, viza pentru a putea lua parte la competiţia finală.

Reamintim că finala Miss World 2015, la care care au luat parte 114 frumuseţi din întreaga lume, s-a desfăşurat pe fundalul declanşat de refuzul Chinei de a-i permite accesul pe teritoriul său reprezentantei Canadei, Anastasia Lin.

Anastasiei nu i s-a permis îmbarcarea în avionul ce urma sa decoleze din Hong Kong spre Sanya, fiind declarată persona non grata de către autorităţile de la Beijing.

Lin este o cunoscută susţinătoare a drepturilor omului în China şi o practicantă Falun Gong, disciplină spirituală persecutată de mai bine de 16 ani în China.

De altfel, Anastasia Lin a câştigat titlul Miss World Canada cu o platformă vizând libertatea religioasă şi drepturile omului. Ea a vorbit public despre persecuţia desfăşurată de Partidul Comunist Chinez împotriva practicii spirituale Falun Gong, o combinaţie de exerciţii, meditaţie şi învăţături morale ce au la bază principiile adevăr, compasiune şi toleranţă, şi a altor grupuri din China (avocaţi, tibetani, uiguri, activişti pentru democraţie etc).

"Am intrat în competiţia Miss World deoarece motto-ul lor este ‘Frumuseţe cu un Scop’. Cred că lupt pentru valori care sunt esenţiale pentru canadieni: libertate, toleranţă şi diversitate. Aceasta a fost dorinţa mea iniţială", a declarat Lin.

Imediat după ce Lin a câştigat titlul de Miss Canada, autorităţile chineze au şi început presiunile asupra sa, ameninţându-i tatăl, care trăieşte încă în China. Regimul comunist i-a cerut acestuia ca Anastasia să nu mai vorbească despre situaţia dramatică a drepturilor civile din China.

Lin a refuzat însă să se lase intimidată şi a continuat să lupte, dorindu-şi să fie "o voce a celor fără voce", o voce care să vorbească pentru cei închişi, bătuţi, torturaţi sau chiar ucişi pentru organele lor pentru "crima" de a fi îmbrăţisat o practică spirituală. Ea a expus public presiunea Partidului Comunist Chinez împotriva tatălui ei, depunând inclusiv mărturie în faţa Comisiei Executive despre China a Congresului SUA, în timpul unei audieri privind încălcările drepturilor omului în China.

Refuzul Chinei de a-i acorda viză tinerei canadience de origine chineză şi curajul acesteia de a continua să vorbească în numele celor persecutaţi a ţinut în ultimele luni prima pagină a celor mai importate publicaţii din lume şi a readus în centrul atenţiei problema încălării drepturilor omului în China, ţară în care milioane de oameni ajung după gratii pentru convingerile lor spirituale.

Recent, Epoch Times România a avut privilegiul să o intervieveze pe Miss Anastasia Lin. Va invităm să citiţi interviul aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură