Misterele corpului uman. Invenţii celebre care îşi au originea în lumea viselor

Niels Bohr
Niels Bohr (Niels Bohr, dreapta (AB Lagrelius & Westphal) Fundal (Alexander Bedrin/iStock)

Visele rămân, fără îndoială, un mister încă neelucidat de lumea ştiinţifică. Vă prezentăm trei descoperiri ştiinţifice celebre care îşi au originea în lumea fascinantă a viselor.

Niels Bohr - Modelul atomic

Fizicianul olandez Niels Bohr era preocupat de configuraţia atomică, dar, deşi avea mai multe idei, niciuna nu părea să se potrivească. Într-o seară, cercetătorul a mers la culcare şi a visat nucleul atomic cu electronii care se învârteau în jurul lui precum se învârt planetele în jurul soarelui.

Stimulat de vis, Niels Bohr s-a grăbit a doua zi la laborator şi a observat că viziunea sa despre structura atomică era validă. Visul său, materializat în una dintre cele mai mari descoperiri din vremea sa, i-a adus olandezului Premiul Nobel pentru Fizică în 1922.

Otto Loewi - naşterea neuroştiinţei

Farmacologul german Dr. Otto Loewi, considerat "părintele neuroştiinţei", avea o teorie potrivit căreia transmiterea influxului nervos este un proces chimic, nu electric, dar nu ştia cum să o dovedească.

Loewi a visat un experiment prin care putea să-şi dovedească teoria odată pentru totdeauna. S-a trezit, a mâzgălit experimentul pe o foaie de hârtie şi s-a dus înapoi la culcare. În dimineaţa următoare, a observat cu groază că scrisul era indescifrabil. Acea zi, povesteşte el, a fost cea mai lunga zi din viaţa lui, încercând în zadar să-şi amintească visul.

Noaptea următoare, a avut însă acelaşi vis şi, la trezire, a mers direct la laboratorul lui pentru a dovedi teoria care i-a adus Premiul Nobel pentru Medicină în 1936.

Srinivasa Ramanujan - seria infinită a numărului Pi

Provenit dintr-o familie săracă din India, Srinivasa Ramanujan, a devenit unul dintre cei mai mari matematicieni din lume aducând contribuţii substanţiale în domeniul teoriei analitice a numerelor, a funcţiilor eliptice şi continue şi seriilor infinite. El a demonstrat peste 3.000 de teoreme matematice în timpul vieţii sale.

Srinivasa Ramanujan a explicat că de multe ori reuşitele sale sunt strâns legate de lumea viselor. De-a lungul vieţii, Ramanujan susţine că a visat în mod repetat o zeiţă care i-a arătat formule matematice pe care le testa şi le verifica la trezire. Un astfel de exemplu este seria infinită a numărului Pi.

Descriind una din numeroasele sale vise legate de matemică, Ramanujan a povestit:

"În timp ce dormeam am avut o experienţă neobişnuită. Am văzut un ecran roşu (…) şi, deodată, o mână a început să scrie pe ecran. Am devenit foarte atent. Acea mână a scris o serie de rezultate în integrale eliptice. Mi-au intrat în minte. De îndată ce m-am trezit m-am apucat să scriu... "

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură