Misteriosul avion militar spaţial american se află pe orbită de 600 de zile (video)


Boeing X-37
Boeing X-37 (BOEING)

Nava spaţială X-37B a Air Force din Statele Unite ale Americii şi-a petrecut 600 de zile pe orbita Pământului în misiunea sa actuală şi se apropie de recordul de anduranţă al acestui program.

Misiunea OTV4 (Orbital Test Vehicle) a acestui avion robotizat a decolat în vârful unei rachete Atlas V, de la Cape Canaveral la data de 20 mai 2015. În prezent, este la o distanţă de două luni să bată recordul stabilit de OTV3, care şi-a încheiat călătoria în octombrie 2014, după 675 de zile în spaţiu.

La fel ca cea mai mare parte a programului, şi misiunea sa este secretă, aşa că nu se cunoaşte cât timp va dura misiunea OTV4 şi nici ce face în timp ce înconjoară Pământul. Până în prezent, numai două vehicule reutilizabile X-37B au fost confirmate în flota de avioane spaţiale. Misiunea actuală a OTV4 este al doilea zbor al celui de-al doilea vehicul X-37B construit de Boeing pentru Air Force.

Avionul spaţial militar seamănă cu o versiune în miniatură a navetei spaţiale de la NASA. Avionul X-37B are doar 8,8 metri lungime şi 2,9 m înălţime şi are o anvergură a aripilor de aproximativ 4,6 metri. În comparaţie, navetele spaţiale erau lungi de 37 de metri, cu o anvergură a aripilor de 24 de metri.

Nava spaţială X-37B are un compartiment de sarcină utilă de mărimea unei dube de marfă, care poate fi echipat cu un braţ robotic. Are o greutate de lansare de 4.990 kilograme şi este alimentat pe orbită de celule solare de galiu-arsen (GaAs) cu baterii de ioni de litiu.

Despre misiunile sale se cunoaşte că se fac testări de noi tehnologii de propulsie şi reutilizarea materialelor transportate în spaţiu.

Nava spaţială americană fără pilot X-37B

Boeing X-37 (denumintă şi X-37 Orbital Test Vehicle) este o navă spaţială americană fără pilot, reutilizabilă. Aceasta este lansată în spaţiu de o rachetă, apoi re-intră în atmosfera Pământului şi aterizează ca un avion spaţial. X-37 este operat de către US Air Force pentru misiuni de zboruri spaţiale orbitale menite să demonstreze tehnologiile spaţiale reutilizabile. X-37 este un derivativ scalat de 120% din anteriorul Boeing X-40. Ca situaţie, în 2013 nava deţine recordul mondial ca fiind cel mai mic avion robotic, lansat în spaţiu fără pilot.

X-37 a început ca un proiect NASA în 1999, înainte de a fi transferat la Departamentul Apărării al Statelor Unite în 2004. Acesta a realizat primul zbor de test (în cădere liberă) la 7 aprilie 2006, la Edwards Air Force Base, California. Prima misiune orbitală a fost lansată pe 22 aprilie 2010, folosind o rachetă lansatoare, Atlas V. Revenirea cu succes pe Pământ a avut loc la 3 decembrie (acelaşi an) şi a fost primul test al unui scut termic şi al manipulării aerodinamice hipersonice. Un al doilea X-37 a fost lansat la data de 5 martie 2011, cu denumirea misiunii „USA-226”; a revenit pe Pământ la 16 iunie 2012; o a treiea misiune X-37, „USA-240”, a fost lansată cu succes la 11 decembrie 2012.

Mai multe informaţii: Daily Mail , Space.com