Mistreţii radioactivi cutreieră pădurile Germaniei

Purcei mistreţi, Ravensburg, Germania
Purcei mistreţi, Ravensburg, Germania (Felix Kästle / AFP / Getty Images)

După 28 de ani de la dezastrul nucelar care a avut loc la Cernobîl, efectele sunt încă simţite la distanţe mari, inclusiv în Germania, sub forma mistreţilor radioactivi.

Mistreţii încă există în pădurile din Germania, unde sunt vânaţi pentru carnea lor, care este vândută ca delicateţe.

Dar conform ultimelor teste efectuate de către guvernul german din zona Saxoniei, mai mult de unul din trei mistreţi au avut niveluri foarte mari de radiaţie, astfel încât nu pot fi consumaţi de oameni.

În afara comunităţii de vânători, mistreţii sunt văzuţi ca o ameninţare de către societatea germană. A trebuit să fie închise autostrăzile datorită mistreţilor sălbatici ce rătăceau pe carosabil, aceştia intră câteodată în perimetrul oraşelor şi este bine cunoscut un caz în 2010 când un grup de mistreţi a atacat un om ce se afla într-un scaun cu rotile în Berlin.

Dar oamenilor le este cel mai frică de mistreţii radioactivi.

Se crede că ei sunt moştenirea accidentului nuclear de la Cernobîl din 1986, atunci când un reactor de la centrala nucleară din Ucraina ce aparţinea Uniunii Sovietice a explodat, eliberând în atmosferă o cantitate masivă de particule radioactive.

Chiar dacă Saxonia se află la o distanţă de 1.126 km de Cernobîl, vântul şi ploaia au răspândit particulele radioactive în Vestul Europei, iar contaminarea solului a fost depistată chiar mai departe, respectiv în Franţa.

Mistreţii ar putea fi afectaţi în special pentru că ei scurmă în sol căutând hrană şi se hrănesc cu ciuperci şi trufe de sub pământ iar acestea stochează radiaţia. Multe ciuperci ce se află în zonele afectate sunt necomestibile pentru fiinţele umane.

Din 2012 vânătorii sunt preocupaţi să testeze mistreţii ucişi pentru a constata ce conţinut de radiaţii au. Vânatul ce depăşeşte valoarea prag de 600 becqereli/kg trebuie să fie distrus.

Într-un singur an, 297 din cei 752 de mistreţi testaţi în Saxonia au depăşit limita prag de radaţii şi au existat cazuri în Germania în care zeci de teste au dovedit că vânatul avea nivelul de radiaţii peste limita admisă.

Radioactivitatea cauzează, de asemenea, probleme economice. Mulţi vânători vând carne de mistreţ, iar în Germania se dau sute de mii de euro în fiecare an vânătorilor care au trebuit să-şi distrugă vânatul.

“Nu se acoperă pierderile din vânzarea vânatului, dar cel puţin se acoperă costul distrugerii acestuia”, a declarat Steffen Richter, şeful Asociaţiei de Vânători din Saxonia, în cotidianul Bild.

Problema mistreţilor radioactivi din Germania nu va dispare în curând. Datorită faptului că nivelurile de contaminare sunt peste limită, experţii prevăd că acestea vor mai fi o problemă încă 50 de ani.