Miting de solidaritate cu Beke Istvan, etnicul maghiar suspectat că a plănuit un atac terorist

Susţinătorii lui Beke Istvan Attila sunt aşteptaţi din nou în stradă, sâmbătă, pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de modul în care autorităţile au tratat acest caz.

Steaguri secuieşti.
Steaguri secuieşti. (Captură Foto)

UPDATE. Peste 1000 de persoane s-au adunat sâmbătă, până la ora 16.30, la miting de solidaritate cu suspectul de terorism Beke Istvan Attila, informează hotnews.ro.

Participanţii la miting protestează paşnic şi au pancarte în limba maghiară. Ei cer atât dreptate pentru Beke Istvan, cât şi informare corectă din partea mass-mediei din România.

* * *

Arestarea preventivă şi inculparea lui Beke Istvan Attila, etnicul maghiar acuzat că intenţiona să creeze un dispozitiv exploziv pe care urma să îl detoneze în timpul evenimentelor din Târgu Secuiesc dedicate Zilei Naţionale, a stârnit revolta susţinătorilor săi. Dacă miercuri şi joi au ieşit în centrului oraşului Târgu Secuiesc 500, respectiv 1.000 de persoane, sâmbătă se anunţă un miting de o mai mare amploare.

Potrivit surselor hotnews.ro şi a presei maghiare, mitingul este organizat în principal pe Facebook şi de organizaţia „64 de Comitate”, din care făcea parte şi Beke Istvan Attila. Tot pe reţeaua de socializare sunt anunţate acţiuni de protest programate duminică în faţa sediului Ambasadei României de la Budapesta.

La protestul de joi, manifestanţii au cântat imnul secuiesc şi au aprins artificii în faţa sediului poliţiei din Târgu Secuiesc strigând "Aici e bomba!".

Mediafax relatează că participanţii la miting au scandat numele lui Beke Istvan Attila, precum şi "Lăsaţi-l în libertate, nu suntem terorişti", "Dreptate pentru Istvan", "Puneţi-l în libertate", "Şi mâine venim şi vom fi tot mai mulţi", "Beke Istvan e nevinovat", "Mass-media românească este mincinoasă", "Suntem azi aici şi vrem dreptate" şi "Căutam dreptate".

Pe două pancarte negre, manifestanţii au scris cu litere albe un mesaj pentru presa naţională: "Ruşine, mass-media românească, iarăşi manipulare, nu pierdeţi nicio şansă să instigaţi la ură împotriva comunităţii maghiare. Cine-şi va cere scuze?" şi "Suntem maghiari, condamnăm violenţa, terorismul, dar şi manipularea".

Beke Istvan Attila, liderul organizaţiei locale a "Mişcării tinerilor din cele 64 de Comitate", care militează pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

În timp ce procurorii DIICOT îl acuză pe Beke Istvan că intenţiona să detoneze o bombă artizanală în timpul evenimentelor dedicate Zilei Naţionale, un apropiat al acestuia susţine că totul era o farsă şi că bomba despre care se vorbea era de fapt una care împrăştie bile de plastic, destinată jocurilor militare de airsoft. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne