Mituri despre aflarea sexului bebeluşului

Băieţel sau fetiţă?
Băieţel sau fetiţă? (Facebook)

Pentru aflarea sexului bebeluşului lor, înainte ca metodele medicale să dea verdictul, unele viitoare mămici apelează, mai în glumă, mai în serios, la miturile urbane sau la metodele băbeşti, adânc înrădăcinate unele dintre ele în folclor.

Mămicile probabil vor zâmbi ironic sau nostalgic la citirea acestui articol, aducându-şi aminte cât de nerăbdătoare erau şi ele să afle ce poartă în burtică, o fetiţă sau un băieţel.

Sexul copilului este una dintre cele mai frecvente subiecte de discuţie, nu numai pentru viitoarele mămici, dar şi pentru familia şi prietenii acestora. Ecografia poate dezvălui sexul copilului începând cu săptămâna a 20 -a de sarcină, însă uneori, bebeluşului îi place să îşi ţină părinţii în suspans şi nu permite deconspirarea misterului. Aşa că nerăbdarea le aduce pe tinerele viitoare mămici în stadiul de a se încrede în “înţelepciunea populară”.

Deşi unele mămici au avut norocul să ghicească sexul copilului prin aceste metode, nu trebuie să uitaţi că acestea se bazează pur si simplu pe superstiţii populare şi că nu au nici un fundament ştiinţific, de aceea nu trebuie să vă puneţi toată încrederea în ele. În fond, dacă unele mămici au ghicit corect are legătură cu faptul că sunt doar două variante de răspuns, aşa că şansele ca bebeluşul să aibă sexul presupus prin aplicarea acestor mituri sunt întotdeauna de 50%.

Mituri despre aflarea sexului bebeluşului. Metoda verighetei

Cea mai cunoscută metodă populară folosită pentru a ghici sexul copilului este fără îndoială testul cu inelulul. Cum se face?

Se foloseşte de preferinţă o verighetă prin care se trece un fir de aţă mai lung, dar se poate folosi şi un ac de cusut. Se poziţionează inelul deasupra burticii gravidei, ţinându-se aţa de ambele capete, cât mai nemişcată. În cazul în care inelul începe să se mişte circular deasupra burticii, se presupune că bebeluşul este băieţel. Dacă verigheta începe să se mişte înainte şi înapoi sau dintr-o parte în cealaltă, bebeluşul ar trebui să fie o fetiţă.

Mituri despre aflarea sexului bebeluşului. Metoda cu cheia sau cu acul

Unele mituri spun că se poate ghici sexul copilului printr-un joculeţ cu cheia sau cu acul. Principiul este cam acelaşi la ambele metode: sexul copilului depinde de care capăt ridică viitoarea mămică respectivul obiect. În ambele cazuri însă, metoda se poate folosi numai fără ştirea viitoarei mame, pentru a nu influenţa rezultatul.

În cazul metodei cu cheia se procedează simplu: se pune o cheie în apropierea gravidei şi este observată atunci când o ia în mână. În cazul în care acesta ia cheia de partea care se introduce în yală, atunci bebeluşul ei este fetiţă, iar dacă ia cheia de partea lată, atunci bebeluşul este băieţel.

Metoda cu acul este cam la fel: se înfăşoară un ac într-o hârtie sau o batistă şi i se cere gravidei sa îl ia cu mâna. Dacă îl prinde cu degetele de vârf, bebeluşul este băieţel, iar dacă îl ia de gămălie, bebeluşul este fetiţă.

Mituri despre aflarea sexului bebeluşului. Poftele viitoarei mămici

Potrivit multor superstiţii din folclor, sexul viitorului bebeluş poate fi aflat în funcţie de alimentele poftite de femeia însărcinată. Dacă îşi doreşte mâncăruri sărate sau condimentate, se poate aştepta la un băieţel. În caz că este atrasă de dulciuri, se presupune că va avea o fată. În unele credinţe se spune că dacă o femeie se abţine de la anumite alimente, la care tânjeşte în timpul sarcinii, noul ei născut va avea un semn asemănător bunătăţii pe care şi-a refuzat-o.

Bineînţeles că nu există o legătură relevantă între pofte şi determinarea sexului copilului, ele putând cel mult să semnalizeze anumite carenţe ale organismului.

Mituri despre aflarea sexului bebeluşului. Forma burticii?

O altă practică de anticipare a sexului unui bebeluş este bazată pe forma burticii viitoarei mămici. Dacă aceasta este înălţată, ţuguiată, superstiţia spune că în ea se ascunde un băiat, dacă este rotundă, este vorba despre o fată.

Sau se mai spune că sarcina purtată “jos” indică faptul că este vorba de un băiat, iar cea purtată “sus”, că este fată.

De fapt forma şi poziţia burţii unei femei însărcinate are legătură cu alte lucruri, şi anume: cu tonusul musculaturii, cu numărul de kilograme acumulate în sarcină, cu poziţia în care stă fetusul în burta mamei.

Mituri despre aflarea sexului bebeluşului. Greţurile matinale

Greţurile de dimineaţă sunt specifice mamelor însărcinate cu fetiţe. Acesta este unul dintre cele mai întâlnite mituri, dar cu siguranţa veţi găsi printre prietene, mămici care au băieţi şi au experimentat greţurile matinale şi mame care au fetiţe şi nu ştiu ce înseamnă aceste greţuri, deci nu e un “test” concludent.

Aşa că oricât de rele şi de dese sunt greţurile matinale în prima parte a sarcinii, nu vă recomandăm să zugrăviţi camera în roz doar pe baza acestui indiciu!

Mituri despre aflarea sexului bebeluşului. Tenul gravidei

În cazul în care viitoarea mămică este lăudată în timpul sarcinii pentru pielea ei curată şi strălucirea specifică acestei perioade, atunci se spune că va avea un băieţel. Dacă, dimpotrivă, tenul se pătează sau va apare acnee, iar buzele se umflă cam tare, atunci se spune că fetiţa din burtica mamei „îi fură frumuseţea”.

Mituri despre aflarea sexului bebeluşului. Tenul gravidei

În cazul în care femeia însărcinată în greutate foarte mult în timpul sarcinii, mitul spune că va da naştere unei fetiţe, iar dacă nu se îngraşă prea mult, bebeluşul va fi băieţel. Bătrânele mai spun că dacă gravida se lăţeşte în spate şi în şolduri în timpul sarcinii, atunci bebeluşul este fetiţă.

Mituri despre aflarea sexului bebeluşului. Mişcările fătului

Mişcările fetale par să fie un alt indicator al sexului bebeluşului. Se spune în popor că băieţeii sunt mai activi din fire şi că se bagă mai mult în seamă în burtică, în timp ce fetiţele sunt ceva mai leneşe şi pare să le placă să doarmă mai mult sau să lenevească.

Mituri despre aflarea sexului bebeluşului. Ghicitul cu sare

În unele zone din România, se apelează la o metodă băbească consacrată. Se presară pe neobservate în capul femeii însărcinate puţină sare şi se aşteaptă efectul acestei “magii”. Dacă ea îşi duce mâna către gură sau la ochi, este un semn că va naşte o fată. Dacă îşi îndreaptă mâna către nas, va da naştere unui băiat.

Mituri despre aflarea sexului bebeluşului. Bătăile inimii

Potrivit mitologiei moaşelor comunale, se poate ghici sexul viitorului bebeluş în funcţie de frecvenţa pulsului acestuia. Se spune că fetele au un puls mai rapid, de peste 140 bătăi pe minut, în timp ce băieţii l-ar avea, de obicei, sub această valoare.

Oamenii de ştiinţă nu confirmă această tehnică de predicţie, sugerată poate de faptul că în timpul naşterii pulsul fetiţelor este mult mai ridicat decât cel al băieţeilor.

Mituri despre aflarea sexului bebeluşului. Calcule maiaşe

Se pare că dorinţa de a ghici sexul bebeluşului înainte de naştere este una foarte veche. Se spune că maiaşii aveau o metodă interesantă de a prezice folosind numerele.

Ei credeau că dacă atât numărul anilor viitoarei mame, cât şi anul concepţiei erau numere pare sau impare (deci, ambele numere pare sau ambele numere impare), atunci bebeluşul urma sa fie fetiţă.

În cazul în care unul dintre aceste numere era par şi celălalt impar, atunci bebeluşul care urma sa se nască avea să fie băieţel.

Mituri despre aflarea sexului bebeluşului. Ce mai spun babele?

- Dacă picioarele gravidei sunt reci va avea un băieţel, iar dacă sunt calde, va avea o fetiţă.

- Dacă viitoarea mamă scapă din mână un cuţit, va avea un băieţel. Dacă îi cade din mână o foarfecă, va avea o fetiţă.

- Dacă o femeie însărcinată ia de pe masă o cană cuprinzând-o cu mâna, se spune că va avea o fetiţă, iar dacă o ia de toartă va avea un băieţel.

- Dacă mama visează că va avea o fetiţă, atunci va avea un băieţel, şi invers.

- Chiar şi kilogramele tatălui pot prezice ceva. Se întâmplă ca acesta să ia în greutate odată cu viitoarea mămică. Există se pare şi în cazul acesta un mit în care se prezice că viitori părinţi vor avea o fetiţă.

Proceduri clinice pentru aflarea sexului bebeluşului

Dacă dumneavoastră şi partenerul dumneavoastră decideţi să aflaţi sexul copilului înainte de naştere, pe lângă aceste mituri, care trebuie să recunoaştem că sunt nostime şi uşor de aplicat, dar fără valoare ştiinţifică, trebuie să luaţi în calcul că singurele în măsură să indice cu precizie sexul viitorului bebeluş sunt procedurile clinice, făcute de medici specialişti.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură