"Mobilizare generală pentru combaterea risipei de hrană în România!" - Apelul societăţii civile către deputaţi

Pe rolul Camerei Deputaţilor se va afla mâine o lege ce poate veni în sprijinul a 4.525.000 de români care trăiesc la limita sărăciei şi întâmpină dificultăţi în procurarea hranei zilnice, atrag atenţia ONG-urile, cerându-le aleşilor ţării ca, de data aceasta, să nu lipsească de la serviciu.
Vot pe Legea Bugetului în Parlament, 16 decembrie 2015
Vot pe Legea Bugetului în Parlament, 16 decembrie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Un grup de 36 de organizaţii neguvernamentale active în zona socială şi de protecţie a mediului le cere deputaţilor să fie prezenţi mâine în Parlament în vederea întrunirii cvorumului necesar şi aprobării unui proiect de lege ce ar putea stopa risipa alimentară din România. Apelul este lansat în condiţiile în care săptămâna trecută votul pe această lege a fost amânat din lipsă de cvorum.

"În condiţiile în care peste 4,5 milioane de români au dificultăţi în procurarea hranei zilnice, în ţara noastră se aruncă în fiecare an 2,55 milioane de tone de mâncare. O lege aflată pe masa deputaţilor ar putea schimba acest fapt.

Marţi, 18 octombrie, ora 13:30 (punctul 19 pe ordinea de zi) este programat pentru votul final în Camera Deputaţilor (cameră decizională) proiectul de lege 851/2015 privind diminuarea risipei alimentare, după ce săptămâna trecută (marţi, 11 octombrie) votul a fost amânat din lipsă de cvorum. În acest sens, un grup de 36 de organizaţii neguvernamentale active în zona socială şi de protecţie a mediului, adresează grupurilor parlamentare PSD, PNL, ALDE, UNPR, UDMR, al minorităţilor din România şi deputaţilor neafiliaţi, o scrisoare prin care le solicită acestora prezenţa la vot în vederea întrunirii cvorumului necesar şi aprobării proiectului de lege la şedinţa de vot final de marţi, 18.10. 2016, ora 13.30", scriu reprezentanţii societăţii civile în scrisoarea deschisă.

În scrisoare este subliniată importanţa acestei legi în lupta împotriva risipei de hrană din România şi în sprijinul valorificării surplusului alimentar: “Considerăm această propunere legislativă – ce va reglementa, printre altele, modalităţile de redistribuire a surplusului alimentar spre consumul uman, hrana animalelor, producţia de compost sau bio-combustibili – un instrument indispensabil în combaterea risipei alimentare în România în contextul în care, conform estimărilor unor studii europene citate recent de Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu – ţara nostra este responsabilă pentru 2,55% din totalul de 100 de milioane de tone de hrană risipite anual de ţările uniunii. Raportată la populaţia actuală a României – 19.800.000 persoane rezidente – rezultă o cantitate de hrană risipită de 129 kg / persoană / an, ce ne plasează pe locul nouă în Europa în această privinţă.

ONG-urile mai atrag atenţia că, pe lângă efectele benefice asupra mediului – reducerea risipei şi pierderilor de resurse de apă, sol şi energie, habitate şi biodiversitate, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi aport la schimbările climatice, reducerea poluării din apă, aer şi sol cu fertilizatori, pesticide şi metan rezultat din descompunerea alimentelor care sfârşesc la groapa de gunoi, reducerea cantităţii de deşeuri – această lege poate veni în sprijinul celor 4.525.000 de români care trăiesc la limita sărăciei şi întâmpină dificultăţi în procurarea hranei zilnice (conform strategiei naţionale privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei pentru perioada 2015-2020, pagina 23), prin redirecţionarea surplusului de alimente către această categorie a populaţiei.

"Proiectul de lege privind diminuarea risipei alimentare 851/2015 este iniţiat de un grup de 52 de deputaţi PNL, UDMR, minorităţi şi neafiliaţi, coordonat de Florin Alexe, deputat PNL (detalii pe http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=15013). La forma actuală a proiectului de lege a contribuit şi sectorul neguvernamental prin Asociaţia Asistenţilor Sociali din România – ASproAS şi Asociaţia SOMARO – Magazinul Social, iar iniţiativa apelului către deputaţi aparţine Asociaţiei MaiMultVerde şi Centrului de Resurse pentru Participare Publică. Reprezentanţii acestor organizaţii vor lua parte la şedinţa de marţi a Camerei Deputaţilor", se mai arată în comunicat.

Lista organizaţiilor neguvernamentale semnatare ale scrisorii: 2 Celsius, A.C.C.E.S Oltenia, ActiveWatch, Agenţia pentru Dezvoltare Comunitară Împreună, Asociaţia „Ana şi Copiii”, Asociaţia Asistenţilor Sociali din România - ASproAS, Asociaţia Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Asociaţia Ecoteca, Asociaţia E-Romnja, Asociaţia Facem România Bine, Asociaţia MaiMultVerde, Asociaţia Mişcarea Civică Miliţia Spirituală, Asociaţia Partener pentru Tine, Asociaţia pentru Educaţie şi Justiţie Socială HUMAN CATALYST, Asociaţia React, Asociaţia Reper21, Asociaţia Romanobutiq, Asociaţia SOMARO – Magazinul Social, Asociaţia Vasiliada, Asociaţia Mai Bine, Ateliere Fără Frontiere, CARUSEL, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Centrul Filia, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, FONSS – Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, alcătuită din 21 de organizaţii furnizoare de servicii sociale din regiunea Nord Est, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Fundaţia Estuar, Fundaţia Pricipesa Margareta a României, Fundaţia Tineri pentru Tineri, Fundaţia Transilvană Alpha/Reţeaua prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilităţi, Pacha mama România, Policy Center for Roma and Minorities, TERRA Mileniul III, Turism Verde, WWF România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne