Modificarea legii spaţiilor verzi fără informarea presei. 85% din parcurile retrocedate ar ajunge construibile

Declaraţii de presă în Parcul Izvor cu tema-” Legea spaţiilor Verzi ”. În imagine, Dan Bărbulescu, Liviu Mihaiu, Costel Popa şi Dan Trifu
Declaraţii de presă în Parcul Izvor cu tema-” Legea spaţiilor Verzi ”. În imagine, Dan Bărbulescu, Liviu Mihaiu, Costel Popa şi Dan Trifu (Epoch Times România)

România nu este doar o ţară unde un copil a pierit sfâşiat de viu de câini, ci şi una dintre cele mai poluate ţări la nivel european. Iar lucrurile s-ar putea înrăutăţi. În condiţiile în care în Capitală, de exemplu, autorităţile le asigură cetăţenilor sub o treime din spaţiul verde necesar pentru a respira un aer cât de cât curat, în Parlamentul României se pregăteşte un atentat la sănătatea acestui popor, informează reprezentanţii Coaliţiei pentru Mediu (CMR).

Coaliţia pentru Mediu a organizat vineri o conferinţă de presă, "USD pentru spaţii verzi", pentru a atrage atenţia că Parlamentul ţării pregăteşte un genocid al spaţiilor verzi. USD, în cazul de faţă, nu înseamnă valuta forte pe care aleşii ţării o vor investi în spaţiile verzi, ci proiectul Uniunii Social Democrate (recent înfiinţata alianţă electorală PSD - PC - PUNR) de a modifica Legea Spaţiilor verzi - legea nr. 24/2007- prin introducerea în texul legii a unui aliniat ce va permite ridicarea de construcţii pe 85% din suprafaţa spaţiilor verzi retrocedate.

Amendamentul la Legea spaţiilor verzi va fi dezbătut marţi, 18 februarie, de Comisia pe Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului din Parlament. Comisia se pregătea să dezbată modificarea legii pe furiş, fără să o supună dezbaterii publice, fără să informeze presa şi cetăţenii, pe site-urile Senatului şi Camerei deputaţilor nefiind afişat nimic despre acest demers.

Reprezentanţii Coaliţiei pentru Mediu au făcut publică o listă a spaţiilor verzi retrocedate din Bucureşti ce ar putea fi umplute, în proporţie de 85%, cu splendide clădiri din sticlă, inox şi beton.

Astfel, în Bucureşti au fost retrocedate următoarele zone:

Parcul Tineretului - 22 hectare + 4 rezervă de retrocedare, Parcul IOR - 12 hectare, respectiv jumătate de parc la care se adaugă Baza Spartac - 8 hectare, Parcul Plumbuita - 4 hectare, Parcul Prisaca Dornei - 6 hectare, Parcul Politehnicii - 3 hectare, Parcul Poligrafiei- 3 hectare, Parcul Bazilescu în întregime (situaţia parcului nu este încă lămurită)

La aceste spaţii se adăuga toate livezile Bucureştiului, spaţii verzi şi parcuri dintre blocuri, jumătate din Parcul Izvor, unde se doreşte construirea unui Mall şi Parcul Bordei. În total 200 de hectare de spaţiu verde ar putea dispărea în goana după profit a antreprenorilor ce vor primi verde-USD la construit.

Parcurile capitalei, aşa puţine câte sunt, au arătat reprezentanţii CMR, se vor umple de malluri, blocuri de locuinţe şi biserici. În parcul Izvor se intenţionează construirea unui Mall, iar în parcul Tineretului se doreşte construirea unei noi catedrale, alta decât cea a Mântuirii Neamului. În parcul Politehnicii este aprobată construirea, cu încălcarea legii siguranţei naţionale, a unor turnuri de 26 de etaje, în condiţiile în care parcul este vecin cu zona de siguranţă sanitară severă unde se află rezervele de apă ale Municipiului Bucureşti în caz de calamităţi, a informat dl Dan Trifu - Ecocivica.

Desigur, afectate nu vor fi doar parcurile din Capitală, ci sub incidenţa legii cad toate spaţiile verzi din ţară retrocedate celor ce şi-au vrut proprietatea înapoi în natură deşi ar fi putut opta şi pentru alte forme de despăgubiri. Reprezentanţii CMR nu intraseră în posesia unei centralizări cu situaţia retrocedărilor la nivel naţional.

Motivaţia modificării Legii Spaţiilor verzi dată de legiuitori ţine de halucinant, au atras atenţia reprezentanţii Coaliţiei pentru Mediu. Aleşii ţării îşi motivează decizia de a permite genocidul parcurilor susţinând că interdicţia de schimbare a destinaţiei spaţiilor verzi aduce un impact socio-economic negativ. De asemenea, legiutorii mai susţin că "prin obligaţia celor care solicită schimbarea destinaţiei terenurilor la realizarea de spaţii verzi în cunatum de 15% din suprafaţa solicitată spre schimbare, poate creşte rapid şi spectaculos suprafaţa spaţiilor verzi din România."

În motivaţia propunerii legislative se specifică şi faptul că protecţia mediului este "o prioritate naţională."

Deloc convinşi de modul în care aleşii ţării justifică nevoia subită de a autoriza înecarea parcurilor în beton, reprezentaţii Coaliţiei pentru Mediu s-au adresat Comisiei de Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, premierului V. Ponta, Ministrului Mediului şi altor Aleşi ai ţării, ajunşi în funcţii prin votul românilor pe cale de a fi privaţi de oxigen, pentru a avertiza asupra consecinţelor dezastruoase pe care le va antrena modificarea legii spaţiilor verzi şi pentru a cere retragerea amendamentului ce va permite îngroparea parcurilor în beton.

CMR le reaminteşte aleşilor ţării că, potrivit legislaţiei UE, oraşele din România trebuie să asigure o suprafaţă de minim 26 mp spaţiu verde pe cap de locuitor iar Bucureştiul, capitală europeană, abia dacă le oferă cetăţenilor săi 8,5 mp spaţiu verde per cap de cetăţean, cu sau fără drept de vot.

Mai multe oraşe din România, inclusiv Capitala, sunt monitorizate pentru calitatea aerului, de către Uniunea Europeană, iar declanşarea procedurii de infringement, având în vedere şi modificarea legislativă aflată în discuţie, este iminentă.

De asemenea, Coaliţia pentru Mediu a lansat, cu ocazia conferinţei de presă, un apel către toţi românii care îşi doresc să-şi plimbe copiii în continuare în parc, nu prin curtea vreunui Mall, să iasă şi să-şi apere dreptul de a respira aer curat. Coaliţia pentru Mediu va organiza un miting de protest duminică, 16 februarie, ora 16, la Universitate. Un alt miting de protest va fi organizat marţi în Parcul Izvor, intrarea din dreptul Palatului Parlamentului, în timpul dezbaterii amendării legii în Comisie.

Reprezentanţii organizatorilor, Dan Trifu - Ecocivica, Costel Popa - Ecopolis, Dan Bărbulescu - Salvaţi Dunărea şi Delta, Liviu Mihaiu - Guerilla speră că românii îşi vor apăra dreptul de a respira, într-o ţară poluată şi la propriu şi la figurat şi că Aleşii ţării vor auzi de data aceasta vocea celor care i-au votat şi se vor opri din genocid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne