Mogherini: UE este pregătită să colaboreze cu guvernul legitim al R. Moldova

Frederica Mogherini
Frederica Mogherini (Epoch Times)

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini şi comisarul european Johannes Hahn transmit, la o zi după ce Maia Sandu a fost desemnată premier, că UE este „pregătită să colaboreze cu guvernul legitim din punct de vedere democratic”, relatează Unimedia.info.

„Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu guvernul legitim din punct de vedere democratic, pe baza unui angajament reciproc faţă de reforme şi a principiilor fundamentale consacrate în acordul nostru de asociere. Respectarea statului de drept şi a democraţiei ar trebui să rămână pilonii relaţiilor noastre. Aceasta este, în primul rând, ceea ce aşteaptă şi merită cetăţenii Republicii Moldova.

Având în vedere evoluţiile care au urmat deciziilor luate ieri de către Parlamentul Republicii Moldova, Uniunea Europeană îşi reiterează cu fermitate apelul la calm şi reţinere. Dialogul dintre reprezentanţii aleşi în mod democratic trebuie să rămână cheia pentru găsirea unei soluţii la actuala criză politică”, se arată în comunicatul emis de Mogherini şi Hahn.

Reamintim că ieri socialiştii lui Igor Dodon şi blocul pro-european ACUM au făcut acord anti-Plahotniuc şi, în cadrul unei şedinţe a Parlamentului în care au sfidat Curtea Constituţională, considerată a fi sub influenţa lui Vladimir Plahotniuc, s-a decis desemnarea unui nou Guvern şi a unui nou şef al Parlamentului. Astfel, preşedintele republicii Igor Dodon a semnat decretul de numire în funcţia de premier a şefei PAS, Maia Sandu.

În aceeaşi şedinţă - care a debutat, conform Euractiv.ro, cu mascaţii la uşă şi pe întuneric (pentru că secretariatul a încercat să saboteze evenimentul), a fost numită la conducerea legislativului Zinaida Greceanîi, reprezentantă a socialiştilor din PSRM. Socialiştii au primit, de asemenea, şi câteva posturi de miniştri.

Partidele politice menţionate au semnat un acord de "dezoligarhizare" a ţării, o trimitere clară la Partidul Democrat condus de Vladimir Plahotniuc. S-a decis declararea Republicii Moldova drept "stat capturat" şi demiterea şefilor din justiţie, servicii secrete şi din alte instituţii vitale.

Ulterior, Curtea Constituţională a decretat că numirea Guvernului Maia Sandu este neconstituţională.

"Va trebui să eliberăm din captivitate şi Curtea Constituţională aşa cum vom elibera fiecare instituţie una după altă. O să facem curăţenie în toate instituţiile statului. Am început cu SIS şi CNA, şi pentru Curte există soluţii. Apelul nostru e să nu insiste pe abuzuri pentru că vor răspunde pentru ele. Să se oprească aici", a reacţionat Maia Sandu.

Situaţia nu s-a calmat însă după apelul Maiei Sandu. Dimpotrivă. Oameni aparent aduşi de Vladimir Plahotniuc s-au instalat de cu seară, în coturi, în faţa principalelor instituţii ale statului, unde şi-au petrecut noaptea iar astăzi în Piaţa Marii Adunări Naţionale a avut loc un protest organizat de oligarh. Între timp, judecătorii CCM n-au stat cu mâinile în sân ci au anunţat suspendarea preşedintelui ţării şi dizolvarea Parlamentului. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne