Moldova: Agenţia Elveţiană de Dezvoltare şi Cooperare a oferit un grant în valoare de 6 mln dolari SUA

.
. (STR / AFP / Getty Images)

Ministerul Sănătăţii a lansat astăzi la Chişinău un proiect privind reforma în sănătatea mintală. În acest scop, Agenţia Elveţiană de Dezvoltare şi Cooperare a oferit un grant în valoare de 6 mln dolari SUA, informează Moldpres.

Andrei Usatîi, ministrul Sănătăţii, a menţionat astăzi la o conferinţă de presă că în R. Moldova rata suicidului este de 27 bărbaţi şi de 5 femei la o sută de mii de locuitori, mai mare decât media europeană.

"Totodată, 64% dintre cei care suferă de o tulburare mintală sunt internaţi în spitalele de psihiatrie, de trei ori mai mult decât ar trebui să fie", a specificat ministrul.

În cadrul proiectului, care va dura patru ani, va fi revizuită legislaţia, astfel că vor fi dezvoltate servicii comunitare pentru persoanele care suferă de maladii psihice. Totodată, va fi schimbat şi mecanismul de finanţare a serviciilor psihiatrice. În patru raioane ale ţării urmează să fie create centre comunitare de sănătate mintală.

Proiectul prevede şi crearea unui centru de epileptologie, în care vor fi trataţi oamenii care suferă de epilepsie. În R. Moldova sunt înregistraţi oficial circa 50 de mii de persoane care suferă de epilepsie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe