Moldova, o prioritate strategică în politica externă a României

Guvernul român este dispus să ajute RM în susţinerea vectorului European, afirmă Ioniţă, un deputat român însă atenţionează că moldovenii sunt dezamăgiţi că România susţine un stat capturat de Plahotniuc.
Daniel Ioniţă şi Pavel Filip în cadrul intrevederii 17.03.2017
Daniel Ioniţă şi Pavel Filip în cadrul intrevederii 17.03.2017 (gov.md)

În cadrul întrevederii prim-ministrului Pavel Filip cu Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă care a avut loc vineri, a fost planificată o şedinţă comună între Guvernele de la Chişinău şi Bucureşti, pentru data de 23 martie, la Piatra Neamţ, România.

Proiectele din domeniul economic, energetic, social, al educaţiei, finanţelor, justiţiei şi al afacerilor interne sunt subiectele de interes comun incluse pe agenda şedinţei. O atenţie aparte urmează să fie acordată subiectului de interconectare energetică dintre cele două state.

„România ne-a dat o mână de ajutor exact în momentul în care Republica Moldova avea cea mai mare nevoie. Datorită asistenţei financiare şi a utilizării eficiente a acesteia, am reuşit să deblocăm finanţările externe şi să depăşim criza în care s-a pomenit ţara noastră în anul 2015”, a menţionat Pavel Filip, apreciind sprijinul constant oferit de statul vecin.

Ambasadorul României la Chişinău a reconfirmat disponibilitatea ţării sale de a susţine parcursul European al R. Moldova. „Republica Moldova este o prioritate strategică în politică externă a României şi suntem gata să vă ajutăm în atingerea obiectivului de integrare europeană a ţării.”

În calitatea de vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile româneşti din afara graniţelor, Matei Dobrovie a prezentat recent o declaraţie de la tribuna Camerei Deputaţilor menţionând că moldovenii sunt dezamăgiţi că România susţine un stat capturat de Plahotniuc. În opinia acestuia, finanţările, indiferent că sunt rambursabile sau nerambursabile, trebuie condiţionate de reforme reale, deoarece altfel banii vor fi risipiţi. Mai mult prin acţiunile sale PSD ar produce mari prejudicii de imagine României în Republica Moldova.

“PSD-ul a transmis banii unui guvern care a fost învestit hoţeşte la miezul nopţii, în contextul unor proteste masive. Banii contribuabililor români vor ajunge la partenerii PSD din R. Moldova - Partidul Democrat şi liderul oligarh al acestuia Vladimir Plahotniuc. Acest partid este cotat în sondaje cu 2,5% intenţii de vot, iar Plahotniuc este unul dintre cei mai detestaţi politicieni din R. Moldova cu un anti-rating de 98%.”

În concluzie, Matei Dobrovie notează că finanţările acordate de România autorităţilor de la Chişinău trebuie condiţionate de realizarea reformelor absolut necesare privind independenţa justiţiei, lupta anti-corupţie, însănătoşirea sectorului bancar şi investigarea fraudelor, măsuri menite să ducă la de-oligarhizarea Republicii Moldova. Altfel banii vor fi risipiţi, iar niciunul dintre malurile Prutului nu va câştiga nimic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe