Moldova. PLDM şi PD: Aderarea Moldovei la UE va mai aştepta

.
. (The Epoch Times)

Partidele Democrat şi Liberal Democrat, aşa zise pro-europene, care au format o alianţă minoritară, sprijinită de Partidul Comuniştilor, au declarat că nu se vor grăbi să depună cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. PD a făcut anunţul săptămâna trecută, iar PLDM în săptămâna aceasta.

Deşi, în 2014, preşedintele RM Nicolae Timofti, premierul Iurie Leancă şi ministrul de Externe, Natalia Gherman, au declarat de mai multe ori că în 2015 Republica Moldova va depune cererea de aderare la UE, iată că acum, lucrurile au luat o cu totul altă întorsătură.

Potrivit Jurnal.md, Marian Lupu, liderul PD, a declarat că „aderarea Moldovei la UE va mai aştepta”, că efortul nu-şi are rostul, deoarece cererea depusă „oricum va fi respinsă”.

„O cerere de aderare la UE ar fi provincială, tipic moldovenească”, a afirmat preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, pentru Jurnal.md. „Ea trebuie depusă atunci când cei de acolo aşteaptă această cerere şi sunt gata să o examineze pozitiv”, a adăugat Diacov.

Păcat este că de aceeaşi părere pare a fi şi PLDM, din care face parte premierul Iurie Leancă, agreat de către UE. „Decizia de depunere a cererii de aderare la UE o vom lua mai încolo”, a declarat marţi Valeriu Streleţ, membru PLDM.

Mihai Ghimpu, liderul PL, a anunţat că liberalii au totuşi dorinţa de a forma o alianţă majoritară, formată din trei partide, PLDM, PD şi PL, fiind deschişi pentru discuţii. „Majoritatea parlamentară nu există, prin urmare, PL nu este în opoziţie şi este dispus să poarte negocieri cu PLDM şi PD în vederea formării unei coaliţii majoritare pro-europene”, a precizat Mihai Ghimpu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe