Moldovean arestat pentru participarea în conflictul armat din Ucraina

Un cetăţean moldovean, originar din Transnistria a fost arestat preventiv pentru că a luptat în calitate de mercenar de partea entităţilor separatist-extremiste din Ucraina. Un alt locuitor al capitalei a fost reţinut pentru promovarea publică a terorismului.
(photos.com)

Procuratura municipiului Chişinău, de comun acord cu Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) şi Ministerul Afacerilor Interne (MAI), au realizat acţiuni speciale de investigaţii, în urma cărora a fost reţinut un cetăţean al Republicii Moldova bănuit că ar fi luptat, în calitate de mercenar, de partea entităţilor separatist-extremiste din Ucraina.

Bărbatul, în vârstă de 32 de ani, este originar din stânga Nistrului şi a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. În cadrul acţiunilor procesual-penale, acesta a cooperat cu procurorii şi şi-a recunoscut integral vinovăţia în cadrul cauzei penale, iniţiate în baza prevederilor articolului 141 Cod penal „activitatea mercenarilor”. La fel, au fost stabilite date, conform cărora, persoana ar fi luptat de partea unei formaţiuni militarizate din oraşul Doneţk.

Pentru această infracţiune, Codul penal prevede o pedeapsă de la 3 la 7 ani închisoare, în cazul în care vinovăţia persoanei va fi dovedită.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, organele de drept au ţinut să atenţioneze asupra gravităţii şi a pericolului implicării în conflicte armate, la acţiuni militare sau la alte manifestări violente orientate spre răsturnarea sau subminarea orânduirii constituţionale ori violarea integrităţii teritoriale a statului.

Menţionăm că recent a mai fost arestat preventiv pentru 20 de zile un locuitor al capitalei în vârstă de 34 de ani, bănuit de instigarea în scop terorist şi justificarea publică a terorismului, care în perioada anilor 2015 – 2016 a postat pe profilul sau de pe o reţeaua de socializare imagini foto şi video cu arme şi muniţii, însoţite de simbolurile unei organizaţii teroriste din Siria.

De asemenea, a publicat mai multe postări cu caracter de propagandă, justificare şi instigare la acţiuni cu caracter terorist, imagini cu soldaţi înarmaţi, afişând simbolurile şi gesturile acestei organizaţii, imagini cu liderii ideologici şi politici, materiale video în care erau prezentate discursuri cu îndemnuri de acţiuni concrete, direcţionate spre susţinerea acţiunilor desfăşurate de către organizaţia teroristă indicată.