Moldovenii isi primesc inapoi banii pentru biletele spectacolului Shen Yun anulat de guvernul de la Chisinau

Publicul spectacolului Shen Yun care a fost anulat la Chisinau de autoritatile R. Moldova, primindu-si banii de la organizatori, Asociatia Falun Dafa din Republica Moldova. Cu aceasta ocazia ei au semnat si o petitie adresata Guvernului, cerandu-i sa invite oficial trupa Shen Yun de la New York in 2011
Publicul spectacolului Shen Yun care a fost anulat la Chisinau de autoritatile R. Moldova, primindu-si banii de la organizatori, Asociatia Falun Dafa din Republica Moldova. Cu aceasta ocazia ei au semnat si o petitie adresata Guvernului, cerandu-i sa invite oficial trupa Shen Yun de la New York in 2011 (Epoch Times)

Miercuri, 16.06.2010, Asociatia Obsteasca Falun Dafa din Republica Moldova, in calitate de organizator al spectacolului Shen Yun Performing Arts la Chisinau, a organizat o actiune de protest in fata Guvernului Moldovei, care a anulat spectacolele trupei in Moldova.

La presiunea Ambasadei Chineze, guvernul moldovean a decis sa opreasca abuziv doua specacole ale trupei Shen Yun Performing Arts pe 25 si 26 mai.

Compania Shen Yun Performing Arts este cea mai prestigioasa companie de dans clasic chinez din lume. A fost fondata in New York, avand 3 trupe de dans si trei orchestre care efectueaza anual turnee in jurul lumii. Spectacolele sale, de mare calibru, au incantat publicul in orase din Asia, Europa, America de Nord si Sud, avand spectacole pe toate marile scene ale lumii, de la Radio City, Palais Royale, Kennedy Center, etc. Din 2006, compania a realizat peste 500 de spectacole in intreaga lume, avand o audienta de peste 1 milion de persoane.

Cu toate acestea prestigiul obtinut de Shen Yun nu a fost suficient pentru guvernul moldovean.

Artistii si organizatorii lasati in strada

In ziua primului spectacol administratia Teatrului a inchis pur si simplu usile si s-a facut nevazuta. Orice apel al organizatorilor catre guvern, sau Ministerul Culturii de care apartine Teatrul, ramanand fara rezultat

Organizatorii nu au putut gasi nicio persoana — din administratie sau guvern - care sa explice care a fost motivul actiunilor administratiei Teatrului si nici cine va plati daunele considerabile, materiale si morale.

Administratia Teatrului la randul sau sustine ca doar a indeplinit niste ordine ale ierarhiei superioare, guvernul moldovean fiind presat de reprezentantii Ambasadei Chinei la Chisinau cu ruperea relatiilor diplomatice.

Regimul chinez speriat de 50 de dansatori si Adevarul din spatele lor

De cand Shen Yun a inceput sa aduca spectacole de dans chinez clasic si muzica pentru publicul din intreaga lume, regimul comunist chinez a incercat sa faca totul pentru a opri performantele trupei.

Motivul este ca doua dansuri din spectacolele companiei Shen Yun infatiseaza persecutia Partidului Comunist Chinez asupra aderentilor miscarii Falun Gong.

De-a lungul anilor regimul comunist de la Beijing a persecutat diverse miscari spirituale, civile, religioase, si de orice alta natura, care i-ar fi putut pune in umbra popularitatea. Astfel ca in vizorul regimului au intrat unii dupa altii miscarea Falun Gong, tibetani, Biserica Romano-Catolica, activisti care duc campanii anti-SIDA, uighuri, etc.

In particular persecutia regimului comunist chinez impotriva practicantilor Falun Gong este una dintre cele mai severe si sistematice din istoria Chinei, atragand multe critici din partea comunitatii internationale.

Moldovenii - suparati

Pina in acest moment, administratia Teatrului refuza restituirea cheltuielilor suportate de organizatori: banii achitati pentru chirie, cazarea artistilor, cheltuielile de drum, alimentatia, costul biletelor, profitul nerealizat.

Fiind lasati pe drumuri si neputand obtine un raspuns de la nimeni, in conditiile in care procesul de intentat Teatrului de Opera si Balet va lua ceva timp, organizatorii nu au gasit alta solutie decat sa solicite imprumuturi de la prieteni, rude si sustinatori ai Spectacolului SHEN YUN din intrega lume, pentru a restitui publicului moldovean cheltuielile suportate si a detensiona situatia creata cit mai urgent.

Spectatorii au fost instiintati sa se prezinte in fata Guvernului incepind cu orele 11:00 pentru a-si primi banii pe bilete. Publicul s-a adunat in numar mare, aratandu-se dezamagit de pasivitatea autoritatilor in solutionarea incidentului.

O parte din potentialii spectatori si-au expus neincrederea de a mai procura pe viitor bilete de la Teatru, avind in vedere neseriozitatea administratiei si nerespectarea contractului incheiat cu organizatorii.

Majoritatea celor prezenti aveau marele regret ca spectacolul nu a avut loc, ca nu au putut sa admire o alta cultura - deosebita de cea vestica - cultura traditionala chineza autentica. Multi dintre ei au semnat o petitie cerand guvernului sa invite SHEN YUN la Chisinau anul viitor, pentru ca Moldova sa poata gazdui un spectacol de un asemenea calibru.

Prezenti au fost si reprezentati ai mass-mediei locale. (Pro TV, Jurnal TV, Publika TV, Info Prim Neo, radio Vocea Basarabiei), care au reiterat inca o data cele intamplate si au expus opiniei publice nemultumirea celor prezenti.

In fata protestarilor a iesit Ministrul Justitiei, dl. Alexandru Tanase, care a declarat: “Banii incasati nejustificat [de Teatru, n.n] trebuie intorsi inapoi fara nici un fel de discutii, subiectul dat o sa-l discutam in citeva minute la sedinta de guvern si o sa solicitam sa intervina pentru a nu mai avea asemenea probleme”.

In Comunicatul primit din partea Asociatiei Falun Dafa Moldova se arata: “Publicul din Republica Moldova nu a avut posibilitatea sa savureze frumusetea spectacolului, organizat cu mult efort timp de citeva luni. Printr-o cale foarte injositoare, a fost stopata prestanta scenica a artistilor chiar in ziua spectacolului, refuzindu-se brutal accesul in teatru. Ca urmare au suferit sute de spectatori care au achitat pretul biletului (cost 300-1000 lei). Este regretabil faptul, ca astfel de lucruri se mai intimpla si in ziua de azi in R. Moldova, prezumind ca suntem cu totii cetateni ai unui stat democratic, in care se respecta drepturile fundamentale ale omului, in special ne referim la libertatea constiintei, libertatea opiniei si a exprimarii, precum si libertatea creatiei”.

In finalul Comunicatului se arata: “Si… poate in consecinta celor organizate se va topi ghetarul din inimile celor care urmeaza sa ne decida soarta, vor intelege ca valorile umane, valorile morale puternice sunt pilonii unei societati sanatoase si ca urmare vor invita din partea Guvernului trupa SHEN YUN sa evolueze si in R.Moldova in urmatorul lor turneu prin Europa in 2011”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură