Moldovenii utilizează mai des cardul bancar şi cheltuiesc mai mult când călătoresc în străinătate

Card electronic
Card electronic (PHILIPPE MERLE / AFP / Getty Images)

Cetăţenii Republicii Moldova care au călătorit peste hotare în prima jumătate a acestui an au cheltuit mai mulţi bani şi au folosit cardul de credit mai des decât în anii trecuţi.

În primele şase luni ale anului 2014, peste hotare au fost efectuate operaţiuni cu carduri emise în Moldova în valoare de peste un miliard de lei, cu 37,5 la sută mai mult decît în aceeaşi perioadă a anului precedent. Valoarea operaţiunilor cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în străinătate a crescut mai rapid decît tranzacţiile de acasă.

Volumul operaţiunilor cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în ţară a crescut per total în şase luni ale acestui an cu 20 la sută faţă de perioada similară a anului trecut şi a atins cifra de 12,2 miliarde de lei.

Datele BNM relevă că în ultimii patru ani cheltuielile moldovenilor în străinătate cu utilizarea cardului s-au dublat. Iar în 2013 şi 2014 creşterea este de peste 30 la sută. Cumpărăturile şi achitările cu instrumentele de plată electronică în trimestrul întâi şi doi ale acestui an s-au apropiat de valoarea înregistrată pe întreg parcursul anului 2012.

Circa 80 la sută din tranzacţiile peste hotare cu cardurile emise în Republica Moldova le-au reprezentat achitările cu cardul în unităţile comerciale şi alte întreprinderi şi doar 20 la sută - extragerile de numerar.

Este o situaţie inversă celei din ţară, unde achitările cu cardul au avut o pondere de 5,5 la sută din total tranzacţii, iar extragerile de numerar 84,5 la sută.