Monica Macovei: Avem bani în România. Totul este să oprim furăciunea, să-i putem recupera

Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)

Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, candidat independent la Preşedinţie, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă la Iaşi, că în România există bani şi pentru sănătate, şi pentru educaţie, şi pentru autostrăzi. Evaziunea fiscală a adus statului un prejudiciu de 650 de milioane de euro, a arătat Macovei, bani care trebuie recuperaţi şi aduşi la bugetul de stat.

"Există bani pentru sănătate, pentru educaţie, pentru străzi, autostrăzi, pentru tot ceea ce avem noi nevoie. Dacă luăm numai ultimele patru dosare, Lukoil — cu evaziune fiscală şi spălare de bani de 230 milioane de euro, retrocedările, dosarul Microsoft — care arată criminalitatea transpartinică în clasa politică, avem un prejudiciu total de 650 milioane de euro determinat de evaziune fiscală, spălare de bani şi alte infracţiuni. Banii aceştia trebuie recuperaţi şi aduşi la bugetul de stat. Avem bani în România. Totul este să oprim furăciunea, să-i putem recupera", a declarat Monica Macovei, citată de Agerpres.

Prezidenţiabilul Macovei a mai criticat ANAF pentru faptul că în primul semestru al acestui an a recuperat doar 5% din sumele dispuse din hotărâri judecătoreşti definitive, în timp ce în 2013 s-au recuperat 2%, şi a acuzat că instituţia "nu-şi face treaba aşa cum trebuie".

"Instituţiile publice trebuie depolitizate. Evaziunea fiscală în România a fost evaluată de Banca Mondială la 50 miliarde de euro, acum doi ani de zile", a mai adăugat Macovei.

Totodată, făcând referire la stenograma discuţiei dintre Dan Şova şi Viorel Hrebenciuc cu privire la iniţierea unui proiect legislativ privind amnistia şi graţierea liderilor de partid, Monica Macovei a acuzat că Partidul Social Democrat este "un grup de crimă organizată".

PSD este un grup de crimă organizată

"Am văzut cum Dan Şova insistă să se scoată acea infracţiune din Legea 78 din anul 2000, care pedepseşte traficarea, folosirea influenţei politice pe care o are cineva din conducerea unui partid pentru a obţine foloase pentru sine sau pentru altul. PSD este un grup de crimă organizată", a mai afirmat Macovei.

Amintim că, potrivit DNA, Viorel Hrebenciuc, deputat PSD cu dosare grele de corupţie pe rol, i-a promis lui Şova că îl va susţine la şefia PSD în detrimentul lui Liviu Dragnea, fostul ministru al Transporturilor, promiţând în schimb sprijin pentru adoptarea unei iniţiative legislative care să permită amnistia şi graţierea liderilor de partid vinovaţi de trafic de influenţă.