Monica Macovei: „Acum trebuie să facem faţă jocului rus”

Monica Macovei, europarlamentar PDL
Monica Macovei, europarlamentar PDL (Epoch Times România)

Europarlamentarul Monica Macovei a afirmat că oligarhul Vladimir Plahotniuc controlează totul în Republica Moldova, inclusiv PD, susţinând că alianţa cu PCRM a fost tot ideea lui Plahotniuc.

Înaintea alegerilor de anul trecut, PLDM şi PD au declarat că vor să meargă pe o cale pro-europeană şi astfel au ajuns să conducă ţara. Însă făcând coaliţie cu PCRM şi-au trădat electoratul, aducând Moldova la situaţia de astăzi când peste tot „este sărăcie, preţurile au crescut, este corupţie, mai ales în rândul clasei politice, ca atare oamenii nu mai au încredere în clasa politică”, a declarat Monica Macovei pentru Europa Liberă.

Deşi a fost semnat Acordul de Asociere cu UE şi au fost ridicate vizele europene pentru moldoveni, deputatul european este totuşi nemulţumit, deoarece reformele ulterioare nu şi-au urmat cursul, ba chiar au fost stopate în mod intenţionat în momentul când a ajuns în coaliţia de la putere şi PCRM, un partid care nu a făcut reforme nici în perioada guvernării sale.

„Ca atare, guvernul de astăzi este susţinut în Parlamentul R. Moldova de Partidul Comunist. Şi atunci se ridică nişte întrebări. Să nu uităm că dl Plahotniuc, vicepreşedinte al PD, controlează totul. Se ridică întrebarea: de ce dl Plahotniuc a făcut în aşa fel încât PL să nu intre la guvernare? De asemenea, de ce s-a înţeles cu comuniştii pentru sprijin în Parlament? Eu nu cred că PCRM va acţiona pentru punerea în aplicare a reformelor”, a susţinut Macovei.

Comuniştii au fost aduşi la guvernare nu întâmplător, ci într-o perioadă critică pentru Republica Moldova, transformată în una favorabilă pentru Rusia. „Acum trebuie să facem faţă jocului rus. Rusia pune obstacole în R. Moldova, Bulgaria, Cehia, Ungaria. Sunt mult mai puternice în reacţii ţările baltice şi România. Dacă nu ar exista această acţiune ţintită a Rusiei de a recuceri fostul spaţiu sovietic, nu am avea această problemă”, a subliniat deputatul european.

Monica Macovei s-a referit şi la Transnistria, regiune care stă la picioarele Rusiei şi în care „sunt însărcinaţi oameni care se fac că negociază”. Deputata crede că acest conflict transnistrean se va încheia doar când va dori Rusia, totul făcând parte din planul de control a fostelor state comuniste.

„Federaţia Rusă doreşte să reia controlul asupra fostelor state comuniste. Este evident că R. Moldova este foarte la îndemână. Dacă ne uităm la tabloul global: Rusia a anexat Crimeea, Republica Moldova este în vecinătate, Plahotniuc, la Chişinău, guvernează cu sprijinul comuniştilor. Sunt în pericol, de asemenea, ţările baltice, România, Polonia şi altele. Federaţia Rusă şi-a înteţit propaganda în Republica Moldova, în Ucraina, în România.”

Acum Moldova are nevoie de „procurori independenţi şi profesionişti” şi de o guvernare care să-şi asume responsabilitatea să implementeze legile adoptate, să-şi îndeplinească promisiunile făcute, pentru a recâştiga încrederea cetăţenilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe