Monitorizarea telefoanelor mobile va fi revizuită de administraţia americană

Prin  păcălirea telefoanelor mobil să creadă că este un turn de telefonie  mobilă, dispozitivul Stingray poate accesa informaţii sensibile despre  toate smartphone-urile dintr-o anumită zonă.
Prin păcălirea telefoanelor mobil să creadă că este un turn de telefonie mobilă, dispozitivul Stingray poate accesa informaţii sensibile despre toate smartphone-urile dintr-o anumită zonă. (Captură foto)

Departamentul american de Justiţie plănuieşte să lanseze o revizuire a tehnologiei care permite agenţiilor de aplicare a legii şi altor agenţii guvernamentale să monitorizeze în secret telefoanele celulare, alături de politicile care planează în jurul acestei tehnologii, a raportat duminică Wall Street Journal. Revizuirea va rezulta în dezvăluirea publică a mai multor informaţii în legătură cu modul de funcţionare a dispozitivelor şi în elaborarea de standarde mai severe.

Revizuirea politicii privind monitorizarea telefoanelor mobile are loc într-un moment în care FBI-ul a obţinut mai multe mandate pentru utilizarea tehnologiei. Dispozitivele poartă diferite nume, incluzând Stingway şi Dirtbox. Cu ajutorul acestei tehnologii, oamenii sunt capabili să afle ultima locaţie cunoscută a unui telefon mobil prin determinarea locului de unde a fost transmis ultimul apel sau mesaj scris.

Tehnologia este folosită tot mai mult de poliţie. Un oficial al poliţiei din Baltimore a declarat că departamentul său le-a folosit de 4.300 de ori începând cu 2007 şi că tot mai multe departamente de poliţie explorează tehnologia, susţine Internaţional Business Times.

Sistemele s-au aflat sub privirea atentă a politicienilor şi publicului. De exemplu, în luna ianuarie, a fost introdus în Congres un proiect de lege pentru Actul de Geolocalizare, Confidenţialitate şi Supraveghere, care cere poliţiei să obţină un mandat înainte să folosească tehnologia de supraveghere.

FBI, U.S. Marshals Service şi Drug Enforcement Administration folosesc această tehnologie şi fiecare dintre ele sunt guvernate de proceduri diferite. Departamentul Justiţiei va desfăşura o revizuire a politicii fiecărei agenţii şi ar putea crea unele standarde, au declarat pentru Wall Street Journal câţiva oficiali care au cerut să rămână anonimi.

Nu este clar cât de multă informaţie va fi dezvăluită publicului în legătură cu funcţionarea dispozitivelor de monitorizare a telefoanelor mobile. Departamentele locale de poliţie trebuie să semneze acorduri de confidenţialitate cu FBI înainte să primească acces la tehnologia de monitorizare. Oficialii au declarat pentru Wall Street Journal că ei nu doresc să dezvăluie prea multe şi să facă dispozitivele să devină ineficiente. De asemenea, ei au susţinut că aceste dispozitive au ajutat guvernul să urmărească terorişti timp de mulţi ani.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe