Morcovii au fost întotdeauna portocalii? Aflaţi secretul

Scriitorul Anton Cehov spunea: „mă întreabă ce este viaţa. Este ca şi cum m-ar întreba ce este un morcov. Un morcov este un morcov şi nu ştim nimic mai mult".
Morcovi
Morcovi

Cea mai veche dovadă cunoscută a utilizării morcovilor de către oameni se află în Afganistan şi datează din 3000. î.Hr. Acei morcovi erau de culoare violet la exterior şi galben în interior. Mai târziu, atunci când comercianţii arabi au răspândit seminţele de morcov în Asia, Africa şi Arabia, au apărut noi varietăţi cu diferite nuanţe de violet, alb, galben, verde şi chiar negru.

Primul morcov portocaliu a fost produs în secolul al XVI-lea în Olanda şi a fost realizat în mod deliberat prin încrucişări şi experimente. Scopul era ca morcovii să aibă culoarea casei regale olandeze de Orange.

În secolul al XVI-lea, olandezii au fost principalii producători europeni de morcovi şi toate soiurile moderne îşi trag originea din patru tipuri de culoare portocalie: Early Half Long, Late Half Long, Scarlet şi Long Orange.

Acum, a revenit la modă plantarea de morcovi coloraţi. Există deja, în diferite magazine din lume, morcovi albi, galbeni, violet, roşu închis.

Islandezii au făcut un pas înainte: în 1997, în cadrul programului Wacky Veg, au inventat morcovul cu aromă de ciocolată, destinat în special copiilor, dar a fost retras la doar opt luni de la lansare.

Dacă mănânci morcovi ai vederea bună: mit sau realitate?

Legenda care spune că morcovii ajută la îmbunătăţirea vederii, mai ales la întuneric, este falsă. Deficitul de vitamina A poate afecta vederea de noapte, dar morcovul nu conţine o mare cantitate de vitamina A.

Mitul vine de la un secret militar. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, căpitanul John Cunningham, care conducea escadronul 604, pe timp de noapte utiliza noul sistem radar dezvoltat pentru aer. Deoarece dispozitivul era “top-secret”, guvernul britanic a răspândit zvonul că J.Cunningham era capabil să vadă în întuneric deoarece mânca mulţi morcovi, câştigându-şi astfel şi porecla de „Ochi de pisică Cunningham“.

Probabil nemţii nu s-au lăsat păcăliţi de această minciună, dar cu siguranţă că o întreagă generaţie de copii britanici au mănâncat cu mai multă poftă singurele legume disponibile în timpul războiului.

Surse: Planeta curioso, Xataka Ciencia

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură