Mormântul unui luptător din Epoca Bronzului, descoperit în sudul Greciei

Arheologii din Grecia au descoperit o comoară conţinând inele de aur, bijuterii şi arme, în interiorul mormântului unui războinic datând din 1500 î.Hr. Autorităţile susţin că mormântul este cea mai spectaculoasă descoperire de acest gen din ultimele decenii în Grecia.
Un pieptene de fildeş descoperit în interiorul mormântului soldatului din peninsula Penepolez.
Un pieptene de fildeş descoperit în interiorul mormântului soldatului din peninsula Penepolez. (Captură Foto)

O echipă internaţională condusă de cercetători americani din cadrul Universităţii Cincinnati a descoperit sicriul de lemn al unui soldat necunoscut în apropiere de anticul oraş Pylos, în peninsula Peleponez din sudul Greciei, conform Deutsche Welle.

Războinicul a fost înmormântat împreună cu peste 1.000 de artefacte, printre care cupe de aur şi argint, inele de aur, coliere, pietre preţioase gravate, o sabie din bronz cu mâner din fildeş aurit.

Conform unei declaraţii a Ministerului grec al Culturii, mormântul din perioada Miceniană este cea mai importantă descoperire din Grecia în ultimii 65 de ani.

Hoţii au prădat un mormânt descoperit cu câteva decenii în urmă în aceeaşi zonă, în apropierea sitului ''Palatul lui Nestor'' din oraşul Pylos, dar mormântul nou descoperit a rămas neatins.

Echipa, coordonată de arheologii americani Sharon Stocker şi Jack Davis, a declarat că mormântul datând de acum 3.500 de ani a aparţinut unui bărbat care a murit la o vârstă cuprinsă între 30 şi 35 de ani. Se crede că bogăţiile au fost depozitate în mormânt în momentul morţii sale.

Conform lui Stocker, bărbatul a fost probabil un “războinic micenian bogat”, “posibil o figură importantă la acea vreme, când această parte a Greciei a fost foarte influenţată de contactul apropiat cu Creta, prima civilizaţie avansată din Europa”.

Cercetătorii au declarat că descoperirea unei cantităţi atât de mari de bijuterii în mormântul unui bărbat provoacă teoria comună potrivit căreia astfel de podoabe însoţeau doar femeile bogate în mormânt.

“Indiferent cine a fost, se pare că a fost onorat pentru comerţ sau luptele sale...şi pentru aprecierea artei sofisticate şi delicate a civilizaţiei Minoice, cu care acesta a fost îngropat ”, a declarat Davis.

Se estimează că societatea Minoică a înflorit pe insula Creta începând cu anul 2.000 î.Hr. şi a influenţat mult civilizaţia Miceniană.

Ulterior, civilizaţia Miceniană s-a răspândit din peninsula Peleponez de-a lungul întregii părţi estice a Mediteranei în secolul al 2-lea î.Hr.